Foto: Franz Schepers

Die Krupps nytolkar Fad Gadget

Brittiske Fad Gadget, alias Francis John “Frank” Tovey, var inte bara den första artisten som fick kontrakt med Mute Records. Han skrev dessutom ett par av åttiotalets mest avantgardistiskt coola new wave- och elektropoplåtar, som “Back To Nature”, “Ricky’s Hand” och “King of the Flies”.

2002, strax efter en spelning på SAMA i Göteborg, avled Fad Gadget tragiskt nog av en hjärtattack, bara 46 år gammal. Zeros Peter Larsson blev den siste som fick intervjua honom.

Nu förflyttar vi oss dock tillbaka till 1984, när Fad Gadget spelade in sitt sista fullängdsalbum, Gag, i legendariska Hansa Tonstudio i Berlin. Skivan hade en mer postpunkig och organisk känsla än hans tidigare alster och innehöll en mindre hit i form av “Collapsing New People”.

Under inspelningarna av Gag lärde Fad Gadget lära känna Blixa Bargeld och fascinerades mycket av Einstürzende Neubautens kompromisslöshet. “Collapsing New People” blev därför inte bara namnmässigt, utan även soundmässigt, en blinkning till de tyska kollegorna.

Som pricken över “i” släpptes dessutom en video, där Mr. Tovey spökade ut sig i fågelfjädrar och spelade på glasflaskor.

https://www.youtube.com/watch?v=tLb9IvqxdH8

Någon som verkligen fastnade för “Collapsing New People” när det begav sig var Jürgen Engler.

Nu, 37 år efter originalet, släpper därför Düsseldorfs EBM- och industripionjärer Die Krupps en tung nytolkning av låten.

“Collapsing New People” är bara en av ett flertal covers Die Krupps har bjudit på den senaste tiden. Även Stranglers “No More Heroes” och Sparks “The Number One Song In Heaven” har omtolkats.

Enligt Jürgen Engler är detta bara en försmak på vad Die Krupps har på gång framöver. Han utlovar nämligen ett nytt album 2021, där de kommer att titta närmare på fler influenser och inspirationskällor.

Vill ni förresten läsa mer om Die Krupps? Då rekommenderas vår senaste intervju med bandet.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Die Krupps tillbaka med Neon Judgement-cover

Självfilmad karantänvideo.