Thursday , June 20 2024

Radiosymfonikerna tolkar Kraftwerk

I självaste Berwaldhallen.

Om någon tvivlade på att Kraftwerk är finkultur, får vi nu beviset på att de hör hemma i de finaste salongerna genom att Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Hans Ek kommer att framföra verk av gruppen med rubriken Dance Music Symphony.

I den tredelade symfonin ingår “Franz Schubert” av våra robotvänner från Düsseldorf samt låtar av Massive Attack, Aphex Twin, Daft Punk, Skrillex, The Knife, Swedish House Mafia, Deadmau5 och Martin Garrix.

Hans Ek själv beskriver det som ”tre remixar för orkester” och säger att han är inspirerad av vad Igor Stravinskij gjorde för dansmusiken för drygt 100 år sedan.

– I slutet av 1800-talet var operan och symfonin det finaste en tonsättare kunde syssla med. I och med Stravinskijs fantastiska baletter som Eldfågeln och Våroffer blev baletten också en självklar arena för den moderna musiken. I dansmusiken handlar det väldigt mycket om att bygga upp energier, något som också finns hos Stravinskij som också är rituell musik, säger Hans Ek i pressutskicket.

Dance Music Symphony uruppfördes av Norrköpings symfoniorkester sommaren 2016 på Bråvallafestivalen och har spelats flera gånger utomlands. Konserten i Berwaldhallen inleds med Kraftwerks ”Franz Schubert” i ett helt nyskrivet arrangemang, för att uppmärksamma medlemmen Florian Schneiders bortgång.

Läs mer om konserten på berwaldhallen.se.

DANCE MUSIC SYMPHONY
Fredag 15 maj kl 19 på Berwaldhallen Play och i Sveriges Radio P2
Sveriges Radios Symfoniorkester
Hans Ek, dirigent och musikarrangör

Hans Ek leder Sveriges Radios Symfoniorkester i Dance Music Symphony. Foto: Reinout Bos.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Space March – bjuder på Kraftwerkvibbar i “1010011”

Australien har gett oss mycket bra musik. Som The Church, The Go-Betweens, AC/DC, Nick Cave, …