Sunday , February 25 2024

Tragedy Ann – Matches

Betyg - 8

8

Varierad, vemodig, intim och varm folkpop från Kanada.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Tragedy Ann

Tragedy Ann är en lekfull indiefolkduo från Guelph i Ontario som består av Liv Cazzola och Braden Phelan. Bägge två sjunger på Matches och Phelan lirar flera olika sorters gitarrer medan Cazzola trakterar allt möjligt med tangenter från dragspel till orglar och pianon, men också såg och ukulele. Tillsammans har de skapat en riktig mysplatta. 

Jag hade aldrig hört talas om den kanadensiska duon Tragedy Ann – som är allt annat än tragiska – när den här plattan landade i brevinkastet. Men jag satte på den och upptäckte att Matches är som ett tänt stearinljus, gjord för att värma våra frusna själar under den trista grå, blöta och småkyligt mörka, svenska novembermånaden. Paret bjuder på 11 låtar som innehåller allt möjligt från väldigt lugna och tillbakalutade saker till den bara 25 sekunder snärtigt korta poplåten ”Kids” med sin roliga text: en låt de verkligen borde förlänga och göra något mer av. Hur som helst, resten av plattan flyter på fint och här förekommer många fler instrument och musiker än Tragedy Ann själva, vilket gör Matches till en större och mer varierad upplevelse än vad den hade kunnat bli annars. Ibland är låtarna avskalade till ett minimum, ibland brassar man på, men det är hela tiden melodiskt och väldigt fint, utan att det blir överdramatiskt eller bombastiskt. Några av albumets starkaste stunder är enligt mitt tycke sju minuter långa ”Holy water”, avslutande ”The light we have” och gitarråa skilsmässolåten ”One in two”. Även dragspelsstompiga ”Neon & velour” och mjukt sorgsna ”Regulars” som handlar om stamgäster på en krog står ut i mängden. Rent generellt är bandets texter både underhållande och ofta med en överraskande knorr. Skivomslaget till cd:n är utvecklingsbart och texthäfte medföljer. Detta hela är designat av Anita Cazzola.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Jesse Brewster - The Lonely Pines

Jesse Brewster – The Lonely Pines

Jesse Brewsters femte album, The Lonely Pines, fungerar oavsett om du är inne på folk, …