Saturday , April 13 2024

Bästa låtarna i Allsvenskan

Den svenska fotbollssäsongen är över för den här gången, efter att den kulminerade i en riktigt spännande finalvecka där Djurgården till slut vann. Fotboll är och förblir den mest populära sporten i Sverige, och det har mycket att göra med charmen i vår högsta division. Från fotbollsplanen, till läktarna och så klart inmarschlåtarna. Vad gäller det sistnämnda, så har flera av ligans klubbar fantastiska hymner. Låt oss därför lista de fem bästa låtarna i Allsvenskan.

5. Den viktiga skillnaden – BK Häcken
Att göra en topp fem-lista på de bästa låtarna i Allsvenskan är långt ifrån enkelt, det finns många bra att välja emellan. Men Häckens inmarschlåt “Den viktiga skillnaden”, skriven av Alexander Havelda, har en skön energi och ett ovanligt högt tempo som får den att sticka ut och ta sig förbi bland andra AIK:s, Malmö FF:s och Helsingborg IF:s hymner och knipa femteplatsen. Dessutom har den en spännande refrängtext i “vi är inte från göteborg, vi är från Hisingen”.

4. Röda dagar – Kalmar FF
Smålands mest etablerade lag i Allsvenskan, Kalmar FF, hade ett riktigt bottennapp till signaturlåt under tiden de spelade på Fredriksskans. Nej, “FF till tusen” är ingen höjdare. Men flytten till Guldfågeln Arena innebar inte bara en uppgradering i form av större läktare och bättre gräs, utan också en klart starkare inmarschlåt, som gruppen Llojd skrivit. Den har ett fantastiskt vemod och fin text som kapslar in känslan av de motgångar och framgångar, som båda tenderar att falla över Kalmarsund.

3. Gårdakvarnar och skit – GAIS
Den här låten är egentligen fuskig att ha med eftersom att GAIS för närvarande inte spelar i Allsvenskan, utan i Superettan. Men historiskt sett har vi fått mycket av  Göteborgsklubben i högstaligan. Deras inmarschlåt Gårdakvarnar och skit är skriven av ingen mindre än Håkan Hellström och tillhör plattan Ett kolikbarns bekännelser. En av hans mest älskade låtar.

2. Just idag är jag stark – Hammarby IF
Kenta Gustafsson är Söders fader och när han levde var han ett stort Bajen-fan. Han må ha skrivit en hitlåt som heter “Bajen är bäst”, men det är “Just idag är jag stark” som blivit Stockholmsklubbens inmarschlåt. Kenta levde ett hårt liv och dog därmed alldeles för tidigt, men hans låt lever vidare i högsta grad och sjungs varje vecka på Tele 2 Arena av tusentals supportrar.

1. Snart skiner Poseidon – IFK Göteborg
Hellström och Gustafsson har båda skrivit fenomenala inmarschlåtar, men den person vars låt står segrande på den här listan är Joel Alme. Han har under stora delar av sin karriär varit lite av en outsider på Göteborgsscenen, men med Snart skiner Poseidon har Alme en sådan låt som förevigar hans närvaro på Ullevi. Den låten har allt, från text till känsla till melodi.

Vilken av låtarna i Allsvenskan håller du högst?

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …