Friday , February 23 2024

Neuland – en musikalisk resa

Tangerine Dream-medlemmarna Peter Baumann och Paul Haslinger släpper det sinnesvidgande projektet Neuland.

“Edgar [Froese] rekryterade oss båda för Tangerine Dream, fast vid olika tillfällen,” förklarar Neuland-medlemmen Paul Haslinger i gruppens pressmeddelande, “så vi anslöt oss till en struktur som redan fanns. Neuland, däremot, skapades från scratch. Bara två galna typer som ville göra musik tillsammans.”

Nu är projektet Neuland äntligen här, efter trettio år. Så länge är det sedan de före detta Tangerine Dream-medlemmarna Peter Baumann och Paul Haslinger jobbade fram ett album under namnet Blue Room. Den gången lades plattan på hyllan, men grunden var lagd för duons vänskap och fortsatta samarbete.

Neulands självbetitlade debut är en skiva som existerar på ett helt eget astralt plan, både musikaliskt och mentalt. Gruppen rekommenderar själva att man lyssnar på dubbel-LP:n med slutna ögon och volymen rejält uppskruvad. Eftersom Haslinger har jobbat med filmmusik medan Baumann drev en New Age-label och forskade i psykologi och filosofi, är det kanske inte förvånande att deras musik är helt egen.

“Våra första spår var studioexperiment, kompositioner på jakt efter ett projekt, så att säga, ” förklarar Haslinger. “Men vi hade kul medan vi gjorde dem, så vi började leka med olika konceptuella idéer. Och som alltid när man utforskar något okänt, fick vi ge oss igenom många olika områden innan vi landade i rätt sinnestämning, spårval och låtordning för albumet.”

“Inget enskilt spår var viktigare än något annat”, tillägger Baumann. “Alla styckena växte fram och påverkade varandra tills de en dag alla kändes som individuella kapitel i samma resa. ”

Neuland finns ute nu. Lyssna på spåret ”Longing in Motion” här nedan.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Tangerine Dream – elektroniska legender i ny sättning

När Tangerine Dreams grundare och mastermind, Edgar Froese, lämnade jordelivet 2015 verkade det troligt att …