Thursday , February 22 2024
Guns n Roses

Guns N’ Roses fortsätter sin turné

Vid en tidpunkt då populärmusiken dominerades av dansmusik och syntpop kom Guns N’ Roses in som en frisk fläkt med sin råa rock’n’roll. De var inga trevliga typer, eftersom trevliga pojkar inte spelar rock’n’roll, enligt dem själva. De var våldsamma, roliga, sårbara och ibland känsliga, och de spottade ut hit efter hit.

Guns N’ Roses har blivit ett av tidernas mest ikoniska rockband. De säljer fortfarande miljontals skivor, videor och t-shirts, och de har till och med blivit förevigade i ett spel på iGame. Det är en spelautomat där bandet står i fokus. Man kan höra de stora hitsen i spelet, som finns både till dator, mobil och surfplatta.

Not in this lifetime tour
Just nu är bandet ute och turnerar på sin “Not in this lifetime tour”, vilken startade redan den 1 april 2016. Den 21 juli 2018 kunde vi se dem på Ullevi i Göteborg, där de levererade mycket av allt – kanske lite för mycket. De bjöd på 31 låtar under mer än tre timmar, och även om det var segt i starten så fick publiken uppleva det mesta som är bra med Guns N’ Roses. Allt avslutades med fyrverkeri och konfetti till “Paradise City”.

Den 25 september startade höstens stora turné i Charlotte, North Carolina. De tjuvstartade med en liten intim show på Hollywood Palladium i Los Angeles, där 4000 människor fick komma lite närmare sina rockhjältar. De fans som var i Charlotte har rapporterat att Axl sjöng riktigt bra, även om han verkade trött under vissa delar av showen. De som ska gå och se Guns N’ Roses “Not in this lifetime tour” kan förvänta sig att få höra i stort sett alla gamla hits, men även några mer okända låtar som “You Aint the First” och “Dust N’ Bones”.

Rocksagans början
Från början duellerade Slash och Izzy Stradlin i gitarriff medan Axl Rose skrek ut sina berättelser om sex, droger och apati i storstaden. Basisten Duff McKagan och trummisen Steven Adler höll musiken hård och kraftfull. Bandets musik var tung och skitig, med en solid, hård och bluesig grund. De var mörka sjaskiga och ärliga – allt som bra hårdrock borde vara. Det var något uppfriskande med ett band som kunde provocera allt från hängivenhet till hat, särskilt eftersom båda sidor hade rätt. Det hade inte funnits något annat rockband som Guns N’ Roses på flera år.

Bandet släppte sin första EP 1986, vilket ledde till ett kontrakt med Geffen Records. Året efter släppte bandet sitt debutalbum, Appetite for Destruction. De började bygga en fanskara med sina många liveshower, men albumet började inte sälja bra förrän nästan ett år senare när MTV började spela “Sweet Child O ‘Mine.”

Snart hamnade både albumet och singeln på topplistorna. Det ledde så småningom till att Guns N ‘Roses blev ett av världens största band. Deras debutsingel, “Welcome to the Jungle,” släpptes på nytt och även den hamnade på topplistorna. Likaså “Paradise City” som kom härnäst. I slutet av 1988 släppte de “G N ‘R Lies” med fyra nya akustiska låtar, inklusive hitten “Patience”. År 1991 släpptes två album samtidigt, Use Your Illusion I och II. De innehåller allt från ballader, akustisk blues, blås och tio minuter långa rock-epos.

Sedan dess har det kommit ytterligare två skivor, som båda har fått ett ganska svalt mottagande. Det råder dock ingen tvekan om att Guns N’ Roses är ett av världens största rockband. “Not in this lifetime tour” pågår till den 2 november. Den stora avslutningen sker på Colosseum i Caesars Palace, Las Vegas.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …