Saturday , February 24 2024

Brännbollsyran 2019 – Marshmello avslutade på topp

Brännbollsyran i Umeå är en årlig musikfestival som hållt igång ända sedan slutet på 70-talet, som både lokala umeåbor och andra i vårt avlånga land besöker. Det intressanta med Brännbollsyran är att denna festival också kombinerar musiken med en hejdundrande brännbollsturnering!

Mellan den 30 maj och den 1 juni tog årets festival utbudet av artister och musik till nya höjder – med en nota som varit högre än någonsin tidigare år. Varför? Jo för att artisterna fick ett i särklass glamouröst bemötande med 5 stjärniga hotell och dyra champagne notor! Sist ut på festivalen var den kända DJ:n Marshmello, som fick hela publiken att jubla!

Dyr slutnota på årets festival!
Enligt arrangörerna för festivalen så har det blivit enklare att boka världskända artister än vad det varit under tidigare år, vilket såklart höjer slutsumman på hela kalaset en aning! Helgens dyraste champagne som världsartisterna fick dricka låg på blyga 50 000 kr (för en flaska!).

Man kan fråga sig hur arrangörerna lyckats täcka alla dessa kostnader! Spelade de ihop budgeten på ett casino online, hade sparat alla vinsterna från tidigare års festivaler, eller sålde de kanske kakor till kvarterens äldre? Oavsett hur de gick tillväga, så hoppas vi verkligen att denna trend håller i sig inför nästkommande arrangemang!

Marshmello åkte privatjet till festivalen
En av de största artisterna som festivalen valt att hyra in var den kända DJ:n Marshmello, som spelade sin enda spelning i Sverige på Brännbollsyran 2019! Men det är som sagt inte billigt att hyra in stora artister som är världskända. Marshmello och rapparen Future (som också gjorde en storslagen spelning) blev båda flugna med privatjet hela vägen till Umeå!

När man är en världsstjärna så får man i regel ha en del krav på de ställen som hyr in en, vilket många såklart utnyttjar! Marshmello ville bara bo på 5-stjärnigt hotell om han skulle komma, problemet är bara att det närmaste hotellet som har denna klass är Grand Hotel i Stockholm, vilket är hela 60 mil bort från Umeå. Det är ännu oklart om Marshmello pendlade hela den vägen efter spelningen eller om han godtog ett mindre exklusivt hotell för sin vistelse på Brännbollsyran i Umeå.

Yran 2019 fick en extra festivaldag!
Årets arrangemang kom att kallas för “Superyran” av arrangörerna själva, eftersom att den vanligtvis 2 dagar långa festivalen utökades med en extra dag! Detta bara för att torsdagen var en röd dag i år, så därför kunde festivalen hålla igång redan från torsdag till och med lördag natt, vilket många av festivalens besökare jublandes hängde med på!

De senaste åren har varit riktiga rekordår för Brännbollsyran som sålt över 15 000 biljetter fler år i rad! Dessutom så kan alla som kommer till festivalen också köpa campingbiljetter, så att man kan bo på festivalområdet hela helgen. Dessutom så är det årligen med upp emot 500 olika brännbollslag som tävlar mot varandra i helgens cup, samtidigt som besökarna njuter av sommarens första dagar och härliga artister på festivalområdet.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …