Bluesblocket – Svart Blues Är Ett Vitt Begrepp

Betyg - 8

8

Utmärkt framförd blues med bra svenska texter och dansant gung.

User Rating: Be the first one !

Skivbolag: Rekorderlig BluesBluesblocket albumdebuterade med en självbetitlad platta redan 1981. Sedan var det tyst på skivfronten tills nu, 2019. Uppföljaren till debutalbumet heter alltså Svart Blues Är Ett Vitt Begrepp och bandet bjuder på tre covers samt mycket eget material, allt med svenska, välformulerade texter.

Mats Zetterberg (Fiendens Musik, Micke Japp m.fl.) bildade Bluesblocket från början. Fortfarande är det han som sjunger i bandet och på skivan lirar även gitarristen Björn Almqvist (men han hoppade av bandet efter inspelningen), basisten Mac Robertson och trummisen Ingvar Krupa, som samtliga är originalmedlemmar. Ett flertal andra musikanter medverkar också på plattan som bjuder på 11 studioinspelade spår och 5 låtar inspelade live i studio för Radio Malmöhus. Den inspelningen gjordes 2010 och visar att åtminstone hälften av materialet på den här skivan har en massa år på nacken. Dock utlovas ännu ett nytt album med Bluesblocket inom 1 år så håll ögonen öppna. Plattan startar med en ensam, grym slidegitarr och så rullar man igång en serie mycket trevliga blues- och bluesrockiga låtar som liras med såväl känsla som finfint gung, och tillsammans med de svenska texterna sätter sig låtarna väldigt fort i medvetandet. Mats Zetterbergs sångröst är helt intakt sedan 70-talets plattor med Fiendens Musik och att höra honom idag känns som att höra av en gammal kompis igen. Bluesplattor kan lätt bli enformiga och sega, men Svart Blues Är Ett Vitt Begrepp har inga döda punkter, inga dåliga låtar och är lätt en av de bästa plattor inom traditionsbunden blues som jag har hört på mycket, mycket länge. Skivan är variationsrik, musiken välspelad och det gör mig på väldigt gott humör att skruva upp volymen och lyssna på den. Köp den och bli på gott humör, du också!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mouth Of Clay - Songs From The Wasteland (Cover)

Mouth Of Clay – Songs From The Wasteland

Det går bra för Mouth Of Clay nu, välförtjänt bra. Efter många års slit i …