Wednesday , June 19 2024

Trailerpark Idlers – Ghost Town Nights

Betyg - 9

9

Gospel- och rock n roll-influerad country med stort, mörkt egensinne.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Something Wicked

Jag ska inte sticka under stol med att det har pågått en mångårig kärleksaffär mellan mig och det här östgötska countrybandet. Trailerpark Idlers har i alla tider levererat grymma plattor, underbara låtar och stort egensinne. Hur kan man göra annat än att älska dem? Ghost Town Nights är 14:e albumet och nej, jag blev inte besviken nu heller. 

Den stora skillnaden på nu och då är väl egentligen att gitarristen Pentti Salmenranta har lämnat parken och ersatts av Scotty Flamingo på elgitarr. Tidigare har Trailerpark Idlers musik varit av mer akustisk karaktär. Varför Pentti lämnat vet jag inte, men han kanske har fullt upp med sitt band Blå Häst? Trailerpark Idlers övriga medlemmar är de sedvanliga gamla vapendragarna Jerker Andersson (kontrabas), Miss LisaLee (sång, akustisk gitarr) och Morgan Hellman (sång, akustisk gitarr). Den här gången bjuder gänget på 12 låtar varav ”Dragnet for Jesus” är en cover, skriven av Sister Wynona Carr som sjöng gospel, rhythm n´ blues och rock n roll mellan 40- och 60-tal. Minst lika bra är flera av Trailerpark Idlers egna kompositioner här. Jag tänker på höjdpunkter som sexigt svängiga ”Stay down”, ”I´m a different man today” som gästartisten Bobby Jr sjunger och som passar utmärkt för långa bilfärder på landet i tokmörker, vackra ”Blue. Bluer. Me.” och coola inledningslåten ”Then I tell him some other lie”. Kan Ghost Town Nights vara Trailerpark Idlers mest ambitiösa konstverk hittills? Jag vågar inte svära på det, men nog känns det troligt. De inte bara levererar kanonlåt efter kanonlåt – flertalet skrivna av Morgan Hellman -, i avslutande ”Sick n´ tired blues” har de t.o.m. dragit in en 12-mannakör i studion. Miss LisaLee sjunger som alltid likt en ängel med skinn på näsan och Hellman framstår som hennes mörka motsats, full av lång, smärtsam livserfarenhet. Tillsammans skapar dessa fyra musiker magi inför hösten.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Tip Jar - One Lifetime

Tip Jar – One Lifetime

Holländska Tip Jar består av Bart de Win och Arianne Knegt. One Lifetime är deras …