The Fall – Fall Sound Archive: Live at the Witch Trials (1979) / Dragnet (1979)

Betyg - 8

8

”I don’t sing, I just shout”

User Rating: Be the first one !
Fall Sound Archive
Skivbolag: Cherry Red Records.

Cherry Red lanserar den ambitiösa återutgivningsserien Fall Sound Archive, och först ut är Live at the Witch Trials (1979) och Dragnet (1979).

The Falls studioalbumdiskografi inleds 1979 med Live at the Witch Trials, som typiskt nog inte var någon liveplatta. Kantig postpunk innan punkens lik hade svalnat. Den karismatiske frontfiguren Mark E Smith var redan den rockpoet vi lärt oss älska, och på inledande ”Frightened” sjunger han faktiskt nästan, i stället för att bara prata. Och äntligen får jag höra ikoniska låtar som ”Rebellious Jukebox”, ”No Xmas for John Quays”, titelspåret och ”Underground Medicin”, som jag tidigare bara sett som titlar i brittiska musiktidningar.

Fall Sound Archive
Skivbolag: Cherry Red Records

Uppföljaren Dragnet (1979) framställdes snabbare än debutplattan, redan samma år, och brukar ofta ses som ett par med den. Receptet var punkig psychobilly (riffet till ”Flat of Angles” är väl helt enkelt stulet från Elvis Presleys ”His Latest Flame”) och bland titlarna finner vi numera klassiska spår som ”Psykick Dancehall”, ”Muzorewi’s Daughter”, ”Choc-Stock” och ”Spectre vs. Rector”. ”I don’t sing, I just shout” i ”Your Heart Out” känns som en programförklaring.

Men man måste beundra den som omedelbart fastnade för The Fall redan här och tänkte: ”Ja! Den här gruppen ska jag följa!” Jag får medge att det är lite ansträngande för en vanlig dödlig som undertecknad att lyssna på så mycket Fall i en följd.

Men oavsett hur lätt- eller svårsmält man uppfattar musiken, ska ett högt betyg delas ut till Cherry Reds serie Fall Sound Archive. Båda albumen förpackas med rikliga mängder konsertinspelningar, singelspår, alternativa tagningar, John Peel-sessions med mera fördelat över två bonus-cd per utgåva. Den uppvikbara pappboxen med lösa cd-fodral inuti kan kännas lite lågbudget, men är i praktiken både snyggare, mer stabil och mer praktisk att hantera än mer avancerade cd-askar med små plottriga plastdetaljer som omedelbart går sönder.

Live at the Witch Trials innehåller utöver de många alternativa versionerna en konsert från ”Mr Pickwick’s” i Liverpool 1978, medan de två bonusskivorna till Dragnet upptas av bootlegs från så vitt skilda platser som Retford (i Nottinghamshire i East Midlands) och Los Angeles, båda 1979. Inspelningarna är väl inte hi fidelity precis, men det vore ovärdigt The Fall. Det ska låta så här.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

The Fall Bend Sinister

The Falls Bend Sinister återutges

Mr Pharmacist!