Thursday , July 25 2024

Jamila Woods – Legacy! Legacy!

Betyg - 6

6

Mångsidigt album inom genres som neosoul, r & b och hiphop.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Jagjaguwar / Playground Music

Sångerskan, artisten, lärarinnan, poeten och aktivisten Jamila Woods hyllar sitt musikaliska och konstnärliga arv i och med Legacy! Legacy! Varje låttitel består av ett namn på någon känd svart person som betytt mycket för henne, till exempel Eartha (Kitt), Miles (Davis) och Muddy (Waters).   

Idén att hylla sitt konstnärliga arv på det sätt som Jamila Woods gör här tilltalar mig. Likaså det faktum att låtarna heter som hennes förebilder: konstnären Basquiat, musikern Sun Ra, författaren Octavia, Betty, Frida, Sonia etc. I vissa fall får man gissa sig till vem det är som avses, men i de flesta fall är det tämligen solklart. Jag uppskattar också Jamila Woods sångröst, den är skönt feminin och låter väldigt naturlig. Där tar dock merparten av mina rosor slut. Musikaliskt låter den här plattan för stel och mekanisk för min smak emellanåt. Låtarna saknar ofta sväng och det är någonting med själva ljudbilden som ger mig en artificiell känsla. Melodierna sätter sig inte heller i sådan utsträckning som jag tycker att man ska kunna kräva av ett album med 13 låtar och en speltid på nästan 50 minuter. Med detta sagt måste jag dock tillstå att ”Muddy” är en skön låt med rockig elgitarr, att basgången ”Basquiat” baseras på är cool, att ”Miles” är fin fusionsjazzig hiphop och att ”Zora” har grym hitpotential. Legacy! Legacy! torde med all tydlighet hamna i facket för r & b, neosoul och hiphop, men det är samtidigt ett album som tar ut svängarna rätt rejält emellanåt. Mångsidigheten kan man definitivt inte klaga på. Woods delvis sjunger, delvis rappar och till sin hjälp gästas hon också av rapparen Saba, producenten oddCouple, Nitty Scott, Nico Segal, Themind och Jasminefer E. Jamila Woods kommer från Chicago och på förra albumet Heavn (2016) hyllade hon hemstaden. Vill ni ha mer av hennes musik så skaffa den också.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Brittiska Toya Delazy har ett uttryck som ger stark stjärnkänsla

Toya Delazys musik känns fräsch, nydanande och utvecklad. I ny tappning med det läckra “Londonsoundet” …