Eurovision 2019 i Tel Aviv

Fenomenet ESC, Eurovision Song Contest, eller kort och gott Mello för många svenskar, håller sin stora final på lördag den 18:e maj. Från början var det 41 medverkande länder, men genom deltävlingar och semifinaler den 14 och 16 maj kommer vi att se 26 nationer framföra sina bidrag i Tel Aviv i Israel.

“The Big Five”, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och Storbritannien samt värdlandet Israel har automatiskt kvalat in i finalen. Övriga länder måste ta sig genom en av två semifinaler. Det märks tydligt att olika länder lägger ner olika mycket energi på tävlingen. Här i Norden och i många östeuropeiska länder är tävlingen enormt stor, medan länder som Frankrike och Storbritannien håller en ganska sval distans till den.

Semifinalerna
17 respektive 18 länder tävlar i varje semifinal. Man har lottat vilka länder som ska tävla mot varandra i semifinalerna, baserat på en gruppering av röstningsmönster i tävlingen. Det är på grund av att undvika att grannländerna röstar på varandra. Utröstningen av länderna i semifinalerna sker dels genom röster från TV-tittare, samt av en jury från varje medverkande land. Även i den stora finalen kommer artisternas öde, och kanske även deras framtid, att ligga i händerna hos både en jury och hos den europeiska befolkningen. De länder som hittills gått vidare från den första semifinalen är Australien, Vitryssland, Cypern, Tjeckien, Estland, Grekland, Island, San Marino, Serbien och Slovenien.

Hittills har Eurovision 2019 fört med sig en uppsjö av överraskningar, spänning och en fantastisk upplevelse för alla sångare och åskådare. Några länder fick tyvärr inte komma längre än till den första semifinalen, och kommer därmed inte med i den stora finalen på lördag. De eliminerade länderna är Belgien, Finland, Georgien, Ungern, Montenegro, Polen och Portugal.

Sveriges bidrag
Sverige bidrar med låten “Too Late For Love” av och med Johan Lundvik. Många tidningar har skrivit att de tror att Sverige helt klart kommer att hamna i topp fem i årets Eurovision Song Contest, och kanske till och med att det kan bli en vinst. Det blir mer och mer populärt att spela på spänningen och dramat i Eurovision i Tel Aviv 2019. Många kompisar och arbetskollegor slår vad med varandra om vem som kommer att vinna, och några satsar på resultaten och kan därmed också bli vinnare.

Vinnare i gott sällskap
Att vinna finalen i Eurovision är en dröm för många artister och låtskrivare. Då hamnar man i samma sällskap som bland annat ABBA och Celine Dion, och de flesta vinnare har en lysande karriär framför sig. Få når den stora finalen, men de som gör det har oftast livet utstakat framför sig den närmaste tiden efter tävlingen. De kommande vinnarna kommer att bli världskända över en natt. Någons största dröm kommer att gå i uppfyllelse lördagen den 18 maj när Eurovision Grand Finale äger rum.

I år hålls Eurovision Song Contest för 64:e gången. Tävlingen hålls alltså i Tel Aviv, efter att artisten Netta Barzilai vann tävlingen i Lissabon förra året. Hennes populära låt “Toy” var en hyllning till metoo-rörelsen, och vi kommer säkert att få se henne uppträda i finalen på lördag också. Eurovision har sänts på TV varje år sedan debuten 1956, vilket gör det till den längst löpande årliga internationella tv-tävlingen, samt även en av världens äldsta musiktävlingar.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.