Thursday , June 20 2024

Premiär: Ny låt med Memoria

Memoria. Foto: Per Norman.
Memoria. Foto: Per Norman.

Zero är stolt över att få premiärspela ”Black Coats/Whitefear”, den nya singeln med Tess de la Cours soloprojekt Memoria. Den följer upp vinterns singel ”Lights Out” och är en cover på garagerockbandet Lost Sounds låt från 2002, som klätts i mörk, elektronisk skrud.

För Zero berättar Tess de la Cour om låten.

– Jag är ett stort fan av Lost Sounds och jag har länge velat göra en cover på någon av deras låtar, men det är inte vad som helst som funkar att göra till sin egen. Det här är en låt som jag alltid har tyckt mycket om, det är också en av deras större hits. Den landade väldigt bra, jag är nöjd med hur det blev.

Den lär handla om skjutningarna i Columbine High School 1999.

– Ja, det visste jag inte själv från början. Men så hörde jag av mig till Alicja Trout, en av frontfigurerna i Lost Sounds, och då berättade hon vad den handlade om. Titeln anspelar ju på de svarta rockar som mördarna hade på sig vid skjutningarna. Jag hade inte trott att den skulle handla om det, jag trodde att den handlade om att ha en mörk sida av sig själv, kanske psykisk ohälsa. Men det går ju hand i hand med Columbine-massakern, då just psykisk ohälsa och utanförskap var en stor anledning till dådet. Men tycker folk får tolka låten fritt.

 

https://soundcloud.com/novoton/memoria-black-coats-whitefear-promo/s-1X80x?fbclid=IwAR0hLGTjMmwRRvkpNakfpl3lx0EzlxXFV3Pv3g1hllorZlUp0XwzkQDTAlY

Dina andra projekt, Snake och L’Obscurite, är punkigare. Hur hittade du fram till hur du ville låta som Memoria?

– Det har varit en ganska lång väg. Först hade jag inte några framtidsplaner alls, jag ville lära mig att producera och satt hemma och skapade musik på egen hand. Jag gjorde en massa låtar, men hade ingen ambition att det skulle släppas eller bli ett liveband. Men så lade jag ut dem på nätet och kallade mig Memoria. Sedan kom jag i kontakt med en producent som ville att jag skulle komma till Åland och spela in i hans studio, men jag kände att vi inte riktigt hittade riktigt rätt. Det var först när jag gick in i en annan studio och spelade in “Follow My Demon”, som jag släppte 2017, som jag hittade det jag ville, något som var mer åt synt- och darkwave-hållet. Därefter frågade jag Richie, Rikard Lindh, om han ville hjälpa mig producera singeln ”Lights Out”, och det var i samband med det vi började jobba ihop och han blev min producent. Jag har alltid gillat hans produktioner så detta känns superkul.

Du släpper ditt debutalbum som Memoria i september. Cravings ska det heta. Hur ligger du till med det?

– Det är läskigt att ha ett datum, men jag är väldigt noggrann med att det ska bli genomarbetat och bra. Så planen är september, men det kan bli senare. Det viktigaste är att jag och Rikard Lindh, min producent, känner att det blir hundra procent. Men det går bra!

Kommer vi att få höra något mer från Memoria innan dess?

– Ja, det tror jag. Det kommer ännu en singel under sommaren.

Om Fredrik Emdén

Glad visbybo som gillar all musik som är bra. Har skrivit om pop sedan tidigt 1990-tal och för Zero sedan 2015.