BIG | BRAVE – A Gaze Among Them

Betyg - 9

9

Övertygande. Nödvändigt. Viktigt.

User Rating: Be the first one !
Big Brave A Gaze Among Them
Skivbolag: Southern Lord.

Sedan starten 2012 har Montrealtrion BIG | BRAVE undersökt terränger av experimentell musik med ett tydligt fokus på nyckelprinciperna: utrymme, volym och råa känslor. Kärnan i BIG | BRAVEs magi har alltid varit det sätt som de balanserar dynamik och särskilt hur mycket ren kraft som kommer från de vackert tysta ögonblicken i deras musik.

Samma principer är utgångspunkten för det nya albumet, ett tillvägagångssätt som börjar med frågan: “Hur tar vi något väldigt litet och gör något väldigt stort av det?”. Och den största utmaningen är att inte göra det som är enklast, det vill säga vad de visste fungerade på de senaste albumen eller vad som är lätt för dem att skriva. Samtidigt tycker jag personligen att A Gaze Among Them på många sätt är ett “logiskt nästa steg” kopplat till vad de har gjort tidigare, även om de själva kanske inte håller med.

I processen att se över sina tidigare intentioner har BIG | BRAVE utvecklats mycket och de nya låtarna växer fram i en spännande mylla av ljud och toner som är uppfriskande nya, explosivt tunga, dynamiskt höga, vackert minimala, noggrant repetitiva och helt och fullt passande för vad de ville uppnå.

BIG | BRAVE har fått hjälp av Thierry Amar (från Godspeed You! Black Emperor och Silver Mt Zion) på kontrabas och Seth Manchester på synth. Albumet spelades in tillsammans med Seth Manchester på Machine with Magnets i Pawtucket, Rhode Island.

Det vackra omslaget (skapat av sångaren och gitarristen Robin Wattie) visar att BIG | BRAVE har blommat och slagit ut. Trions tidigare album har inte varit dåliga, snarare tvärtom, men deras fjärde studioalbum är verkligen ett hantverk av högsta klass och jag förlorar mig helt i dess storhet. Övertygande. Nödvändigt. Viktigt. Och så väldigt, väldigt bra.

A Gaze Among Them släpps den 10 maj på Southern Lord.

Om Martin Sernestrand

Debuterade som skribent i början av 90-talet, har själv bland annat skrivit fanzinet No Disco och namngav senare sin skivetikett My Secret Garden Recordings efter Depeche Modes femte singel. Har skrivit och publicerat tre böcker.