Big Brave
Foto: Rachel Cheng.

BIG I BRAVE – vacker och trasig noiserock

Kanadensiska experimentella noiserocktrion (utåt sett numera en duo eftersom trummisen Loel Campbell har tagit ett steg tillbaka från det offentliga) från Montreal, Quebec BIG | BRAVE spelar långformad musik som vågar sträcka ut sig i flera olika riktningar. Det är vackert, ömtåligt och försiktigt samtidigt som det är trasigt, krångligt och opålitligt. Zeros Martin Sernestrand fick en pratstund med sångaren och gitarristen Robin Wattie om nya fjärde studioalbumet A Gaze Among Them och kommande turnén.

A Gaze Among Them, er nya skiva, kommer ut i maj 2019 på Southern Lord. Kan du berätta mer om den?
– Detta är vårt fjärde album, det tredje på Southern Lord. Rymd, spänning, minimalism och röst är de primära ämnena vi utforskat på detta album.

På vilket sätt skiljer sig A Gaze Among Them från ert senaste album? Letar ni alltid efter ett nytt tillvägagångssätt när det kommer till er musik? Vad är utmaningen för BIG | BRAVE på det här nya albumet?
– Vi ville inte göra vad som tycktes vara ett “logiskt nästa steg” i vad vi kunde göra eller vart vi kunde gå musikaliskt. Den största utmaningen var att inte göra det vi funnit vara det enklaste, det vill säga vad vi visste fungerade på de senaste albumen eller vad som är enklast för oss att skriva. Vi ville gå tillbaka till våra ursprungliga koncept och arbeta därifrån.

Ert senaste album, Ardor, är från 2017. Känner du att ni har förändrats som ett band på dessa två år?
– Jag tror inte att vi ändrats nödvändigtvis. Vårt tillvägagångssätt är detsamma som alltid. Men med detta album har Mathieu och jag arbetat väldigt hårt – vi har aldrig arbetat så här ingående med vår musik tidigare.

Hur svarar du när människor frågar, “Hur skulle du beskriva BIG | BRAVE?”
– Den frågan gör mig alltid lite… jag förlorar orden… vet inte vad jag ska säga. Eftersom vårt sound inte strängt faller in i en genre av musik är det väldigt svårt att förklara hur vi låter, tycker jag.

Och hur viktigt är det att experimentera för dig?
– Åh, att experimentera är grunden för hela projektet. Utan det skulle vi inte låta alls som vi gör nu.

Ni spelade in A Gaze Among Them på Machine with Magnets i Pawtucket, Rhode Island med Seth Manchester. Hur var det? Varför bestämde ni er för att arbeta med honom?
– Vi bestämde oss för att arbeta med Seth när vi turnerade med The Body (Seth Manchester har producerat och arbetat med The Body tidigare /Reds anm.). När vi åkte runt och spelade på flera olika platser med dem fick vi möjligheten att lära känna Seth och vi klickade omedelbart. Det var lätt att jobba med Seth eftersom han verkligen bryr sig om sitt arbete och jobbar väldigt, väldigt hårt.

A Gaze Among Them innehåller gästspel från Thierry Amar (Godspeed You! Black Emperor och Silver Mt. Zion). Hur mötte ni honom? Kände ni honom sedan tidigare?
– Vi träffade Thierry i februari 2015 när vi var förband till hans andra projekt Silver Mt. Zion i Montreal. Senare samma sommar spelade vi också med Godspeed You! Black Emperor. Och vi har alltid varit väldigt imponerade av hans arbete. Han är verkligen en exceptionell musiker.

Var det några speciella typer av ljud som ni ville utforska med denna platta?
– Det var inte något särskilt ljud som vi ville utforska nödvändigtvis. Det handlade mer om specifika begrepp. Vi ville gå tillbaka till våra ursprungliga koncept från vår första platta och arbeta därifrån. Det var genom att tillbringa nästan varje dag i vår replokal, i fyra månader, och genom att experimentera oss fram, som vi hittat de ljud du hör på den här plattan.

Vilka är era framtidsplaner för tillfället? Jag vet att ni planerar att resa till Europa senare i vår/sommar. Någon chans att ni kommer till Sverige eller något annat skandinaviskt land och spelar?
– För närvarande är våra planer att turnera så mycket vi kan. Vi saknar att vara ute på vägarna och det finns så många städer i Europa, Storbritannien och Nordamerika som vi ännu inte har nått – vilket är spännande när vi älskar att resa och äta! Som det ser ut nu har vi officiellt tre datum i Sverige! Vi ska spela i Malmö, Göteborg och Stockholm!

Om Martin Sernestrand

Debuterade som skribent i början av 90-talet, har själv bland annat skrivit fanzinet No Disco och namngav senare sin skivetikett My Secret Garden Recordings efter Depeche Modes femte singel. Har skrivit och publicerat tre böcker.