Oscarsbelönade artister

Priset för bästa originella låt är ett av Oscarsgalans mest populära. Kategorin kryddas med att flera av de nominerade låtarna tenderar att bli stora poplåtar innan galan äger rum. Inför årets Oscarsgala har Lady Gagas “Shallow”, skriven till filmen “A Star Is Born”, och “All the Stars” av Kendrick Lemar och SZA, skriven till filmen “Black Panther”, blivit enorma världshits. Många lyssnare ser spänt fram emot att se vilken låt som vinner det prestigefyllda priset.

Stora artister som skrivit musik till film har blivit Oscarsnominerade, och några av dem har till och med vunnit. Idag kastar vi ljus på Oscarsbelönade artister.

Paul McCartney
Den före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney har inte bara flest listettor av dem alla, han har även två Oscarsnomineringar och en vinst. Det är för James Bond-låten “Leva låta dö” McCartney fick plocka hem sin guldstatyett. Låten har senare fått en berömd tolkning av rockbandet Guns n’ Roses.

Eminem
Rapstjärnan Eminem skrev sin mest ikoniska låt till “8 Mile”, filmen som baserar sig på hans egna liv. Låten heter “Lose Yourself”, och vann rapparen sin hittills enda Oscar. Låten är en klassiker som lyckas hålla sig aktuell än idag.

Elton John
Den glittriga popfarbrorn Elton John har gjort något få artister lyckats med och fått hela tre låtar nominerade för en och samma film, i det här fallet “Lejonkungen”. “Hakuna Matata”, “Circle of Life” och “Can You Feel the Love Tonight”, blev alla tre nominerade, men den sistnämnda kom att vinna John sin Oscar.

Bruce Springsteen
Rockscenens arbetarklasstjärna Bruce Springsteen fick läkaren på Gamla Ullevi att spricka när han gjorde Sverigepremiär med sin ikoniska platta “Born to Run”. Han har skrivit flera låtar till filmer, men vann sin Oscar för låten “Streets of Philadelphia” till dramafilmen “Philadelphia” med Tom Hanks.

Årets Oscarsnominerade artister
Som tidigare nämnt har Lady Gaga, Kendrick Lemar och SZA chansen att ta hem Oscarn för bästa låt. Utöver dem är Marc Shaiman nominerad för “The Place Where Lost Things Go”, Diane Warren för “RBG” och Gillian Welch och David Rawlings för “When a Cowboy Trades his Wings for Spurs”.

När vinnaren ska krönas tenderar spänningen att vara olidlig. Det har resulterat i att spelbolag världen över erbjuder sina kunder möjligheten att betta på vilka som vinner på Oscarsgalan. När det kommer till priset för bästa låt pekar mångas odds på att Lady Gaga ligger bäst till. Spel med film och serier-teman är även det populärt och går att hitta på den välkända casinosajten Folkeautomaten, som utöver odds på galan, har ett Game of Thrones-spel.

Natten till den 25:e februari får vi veta ifall Oscarn för bästa originallåt kommer att gå till en populär artist eller någon av kompositörerna.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …