Remek Hanaj – Wysiadywanie Góry / Brooding A Mountain

Betyg - 2

2

Experimentell polsk folkmusik, baserad på främst arkiverade röster.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Requiem Records

Remek Hanaj är med i psykedeliska folkbandet Księżyc som har existerat sedan 1990, han är etnograf, musiker, och driver skivbolaget In Crudo som ger ut inhemsk folkmusik av olika slag. Wysiadywanie Góry/Brooding A Mountain är Hanajs senaste album under eget namn.

Wysiadywanie Góry/ Brooding A Mountain är verkligen ingen popplatta, eller ens lättillgänglig inom folkmusiksfären. Skivan består av arkiverade röster, akustiska och elektroniska instrument som satts samman till nio låtar, eller hymner, kanske är ett bättre uttryck? Inledande ”Pieśń wieczorna/Evening Song” består uteslutande av kvinnliga vokalkonster, men redan i låt nummer två, betitlad ”Labyrint” kommer det in musikinstrument och diverse ljud, samt sång som kanske, kanske inte, sjunger ord. Det är omöjligt för någon som inte kan polska att avgöra. Hur som helst är det hela väldigt experimentellt, orytmiskt och rörigt. Även ”Pieśń dzienna/ Day Song” är en vokallåt utan instrument och ”Lament / Lamentation” låter som något sorts märkligt, kyrkligt körverk, men det är det inte alls säkert att det är. Det ordinäre pop/rock-fanset gör sig icke besvär, oavsett hur öppen vederbörande är för psykedelisk musik, prog, jazzrock och avantgarde. Men gillar man körer, sång, disharmonier, folkmelodier som det experimenterats med och orytmiska musikstycken så kanske Wysiadywanie Góry/ Brooding A Mountain har en plats i hjärtat? Mig ger skivan ingenting i alla fall och då är jag ändå öppen för allsköns konstigheter, bara de förmedlar någonting tilltalande. Det lyckas inte materialet på det här albumet göra för min del. Jag får ingenting ut av lyssnandet, men kan samtidigt tycka att det är modigt att ge ut en skiva med musik som denna. Någon större försäljningssuccé lär den ju inte bli.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …