Wednesday , July 24 2024

Artisterna med sina ikoniska accessoarer

Stora artister kan göra vad som helst ikoniskt, känns det som. De behöver bara använda samma typ av produkt, göra samma rörelse eller bära en accessoar mer än en gång för att det ska bli en del av deras scenpersonlighet. En del kändisar känner du inte ens igen om de saknar sitt mest utmärkande drag.

Magnus Uggla
Det behövs bara två saker för att känna igen Magnus Uggla: stora, bruna lockar och ett par mörka solglasögon. Han är vår egen Mister Spex som blir igenkänd tack vare att han älskar att solglasögon och inte anammat en riktig frisyr, utan har låtit lockarna växa som de vill. Han är en folkkär artist som till skillnad från många andra, började på gräddhyllan. Adlig släkt och uppvuxen på Östermalm valde han sin egen väg och hamnade i musikens grepp. Idag är det nog ingen i Sverige som inte har hört tala som Magnus Uggla eller känner igen hans signum.

Axl Rose
Den enda konstanta medlemmen i hårdrocksgruppen Guns n’ Roses är sångaren Axl Rose. Han har flera gånger blivit utnämnd till en av världens bästa sångare flera gånger och är aktiv med att turnera än i dag. Även om du själv inte är ett fan av rockmusik kommer du att känna igen Axl Rose. Han har nästan alltid en hoprullad scarf i olika mönster knuten runt huvudet, gärna i kombination med en knuten flanellskjorta runt midjan och trasiga jeans. Bandanas nådde höjden av sin popularitet under 90-talet, men det var bara Axl Rose som lyckades göra det till en del av honom själv.

Cher
Divornas diva, kvinnan som aldrig åldras och om sjunger lika starkt idag som när hon tog sina första toner på scen. Cher är nästan en rörelse i sig och hon har länge varit en förebild och populär artist inom LGBTQ-rörelser runt om i världen. Hennes framträdanden är teater, som en drömsekvens med prålighet och överflöd. Hon har under många år uppträtt på scen eller tv:n i peruk och det har blivit något av hennes signum. Hon byter ofta peruk, gärna flera gånger under ett och samma framträdande och har minst sagt burit några stora konstruktionen på hjässan.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …