Wednesday , May 22 2024

Nitzer Ebb live på Pustervik, 2018-12-09

Foto: Björn Bäck
Betyg - 10

10

Perfektion.

User Rating: Be the first one !

Redan dagen innan Nitzer Ebbs spelning i Göteborg har jag blivit varnad. Från högsta ort i Synt-Sverige så rynkar man på näsan och pratar om besvikelse och ”technofiering”. Om mina förväntningar tidigare varit relativt höga, på grund av den lovande låtlistan från turnéstarten, så skruvades de nu upp till 12. Skulle verkligen de två nygamla medlemmarna, i min bok helt oprövade, kunna bidra med sådan progressivitet och framåtanda?

När konserten startar så är det till tonerna av en temposänkt och suggestiv ”Come Alive”. Redan i introt förstår man att resan Skåne-Göteborg var värd besväret. När man ovillkorligen dras med i det mästerligt arrangerade gunget växer känslorna än mer.

Låt nummer två, ”Ascend”, tar sömlöst vid och nu är redan en halv recension mentalt färdigskriven, detta är elektronisk musik av absolut yppersta klass. Originalversionerna har tagits om hand, ytterst kärleksfullt renoverats och placerats i en smältdegel med tillsatser från Novamute och Tresor, för att sedan stöpas tillbaka i originalformen med över 30 års erfarenhet och inspiration.

När ett helt batteri av ”Belief”-låtar sedan tar vid … Heliga Ralf Hütters moder! Jag får börja överväga om inte detta är en spelning på min alla tiders topplista. Det finns ingen rast, ingen pardon. Smattrande basarpeggion krokar arm i en rad av klassiska låtar som avlöser varandra i ständigt eskalerande eufori.

Foto: Björn Bäck

Många gamla singelfavoriter passerar revy men det är uppenbart att de tidiga fanfavoriterna ”Let Your Body Learn” och ”Control I’m Here” sparas till föreställningens crescendo. Efter en knapp timme inser jag att om spelningen slutat där och då så hade jag kunnat åka hem och ändå vara nöjd. Jag kan, trots ett par textmissar från hr McCarthy, helt ärligt på rak arm inte komma på vad som hade kunnat vara bättre? Visst, Kraftwerks 3D-konserter är upplevelser av motsvarande magnitud men en helt annan grej. Nitzer Ebb Produkt 2018 är den totala dekokten av allt som utgjort bandets existens sedan mitten av 80-talet, levererat i en professionell och strömlinjeformad förpackning som jag hoppas få avnjuta många fler gånger framöver.

Att vi sedan får ”Control I’m Here” och ”Let Your Body Learn”, dessutom kompletterat av en magisk nygammal version av ”Murderous” innan det kanske udda men stabila valet av ”Godhead” som extranummer, ja allt det där är liksom bara sockrad grädde på det redan kulinariska moset. Jag vill ha en ny turné i nästa vecka, en blurayupptagning, mer av allt! Det blir maxpoäng för Bon, Douglas, David och Simon, med ett stort tack för en makalös uppvisning.

Utöver Nitzer Ebb fick jag äntligen chansen att se Priest live, vilket gav förväntad mersmak. De fokuserade på exakt de delar av sin produktion som jag uppskattar mest och med lite fler album under bältet har de alla chanser att bli ett av landets mest spännande liveband.

DJ:s med habila stunder underhållning mellan banden var Mirre Sernehed och den otippade duon Fredrik Strage och Leila K(!).

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

REIN – tillbaka med starka singeln ”How’s It Gonna Be?”

2020 släppte Joanna REIN Reinikainen sitt uppskattade debutalbum, REINCARNATED (läs gärna Zero Magazines intervju här). Nu …