The Fall – 458489 A Sides

Betyg - 8

8

Hit the North!

User Rating: Be the first one !
The Fall 458489
Skivbolag: Beggars Banquet.

Zeros gränslösa kamp att finna en väg in i Mark E Smiths mystiska värld går vidare med oförminskad kraft. Och den här gången är det betydligt lättare, för nu handlar det om en nyutgåva på Beggars Banquet av singelsamlingen The Fall: 458489 A Sides med inte mindre än sjutton spår på vit vinyl. Det flotta innerkonvolutet tillhandahåller bland annat ett pedagogiskt och överskådligt tidslinjediagram över medlemsbytena.

Att närma sig The Fall är som att gå från föreställande konst till abstrakta färgfält eller Jackson Pollock. Samtidigt som det är enkelt. Nästan varenda låt har ett pådrivande groove som man bara har att stampa takten till, från riffen med Peter Hook-känsla i ”Oh! Brother” och ”C.R.E.E.P.” till den muterade rockabillyn i ”Rollin’ Dany” eller de tunga pukorna på ”Cruiser’s Creek”.

Men det finns faktiskt lite melodi också. Ibland. Det vill säga inte i Mark E Smiths ”sång” ur ena mungipan förstås, men i bakgrunden. Ibland kan jag svära på att inte alla instrumenten spelar i samma tonart eller är korrekt stämda. Något fuffens är det.

På sida 2 duggar klassikerna tätt: den mäktiga ”Hit the North”, ”Mr. Pharmacist” (”Mr. Pharmacist, can you help me out today? In your usual lovely way …  Dear Pharmacist, won’t you please / Give me some energy”), ”Hey! Luciani” och ”Big New Prinz”. Den oväntat svala elektropopslingan i ”Wrong Place, Right Time” tar mig med överraskning.

Att The Fall har en egen, kryptisk identitet visste jag redan, men nu märker jag att jag börjar känna mig engagerad i att gräva ut den ordentligt. Jag får se upp här.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

The Fall: I Am Kurious Oranj

The Fall på orange vinyl

Beggars Banquet gräver vidare i arkiven.