Säkert live på Gröna Lund den 17 augusti 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Säkert live på Gröna Lund

Att Annika Norlin kan skriva texter råder det ingen tvekan om. De flesta kan på ett eller annat plan känna igen sig i det hon sjunger, kanske mer än någonsin när hon framträder under artistnamnet Säkert, sjunger på svenska och augustiregnet öser ner framför Gröna Lunds scen.

 

Regn kan vara en riktig humörförstörare när det kommer till konserter. Främst för att det både blir kallt och blött. Dessutom kan det påverka publikantalet mycket negativt. Men ibland kan regnet också ha en motsatt effekt, som det hade under Säkerts konsert på Gröna Lund. Vad gäller publikantalet var nog siffran oförändrad, framför Gröna Lunds scen glänste nämligen otaliga regnponchos ikapp.

Säkert live på Gröna Lund den 17 augusti 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Det går ofta en ganska lång period mellan Säkerts album. Albumet Facit släpptes 2010 och efter det skulle väntan vara på hela sju år innan nästa album kom (visserligen kom en platta med engelska tolkningar däremellan), vilket fick namnet Däggdjur och kom i fjol. Men det verkar som Annika Norlin gått in i en extra kreativ fas, då det kom en EP i våras som fick namnet Arktiska Oceanen.

 

Det är också musik från ovan nämnda alster Säkert bjöd på under konserten på Gröna Lund. Vi får bland annat höra den låt som snurrade på radio under förra året, ”Snooza”, och även den sång hon döpt efter sin favoritlåt under perioden: ”Funky nassau”. Sägas bör att låten inte delar mer än titeln med The Beginning of the Ends funkklassiker, Säkert har inte gått och blivit en funkmaskin. Vad gäller äldre material återfinns klassiker såsom: ”Isarna”, ”Influensa” och ”Fredrik”.

Säkert live på Gröna Lund den 17 augusti 2018. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Det var ungefär ett år sedan undertecknad såg Säkert senast, vilket var på Popaganda 2017.  Det påpekades då att det en viss tendens att musiken låter snarlik och att texterna snurrar runt några få teman. Men den nya EP:n visar på något annat, vilket gör konsertupplevelsen till något av en frisk fläkt vad gäller musik från Säkert.

Om Ernst Adamsson Borg