Säkert! – Arktiska Oceanen

Betyg - 9

9

En viktig EP som bemöter svåra ämnen på ett enkelt sätt.

User Rating: Be the first one !
Säkert!: Arktiska oceanen
Skivbolag: Razzia.

Ni som har läst mina recensioner och artiklar tidigare vet att jag dras till musik som får en att känna något. Vare sig det är musiken eller texten så är det sådana låtar jag gillar. Nyligen släppte Säkert! en EP bestående av tre låtar vid namn Arktiska oceanen.

Den andra låten på EP:n heter ”Skadat exemplar” och talar till mig på flera sätt. Jag funderar över om hon vill förmedla hur svårt det är att älska när man inte är hel eller om det handlar mer om samhällets genomgående inställning att ”om man bara vill så kan man ta sig upp”, hur dåligt man än mår. Hon sjunger ”Och tidningarna skriver om framgång, om ork och stamina, folk som var nere men som tog sig upp. Nu har dom företag och hus på Gotland, och föreläser. Jag sätter fingrarna i halsen och kastar upp” och ”Herregud du tror jag kan om jag bara vill, du tror jag kan om jag bara vill” vilket ju är ett mindset man ofta stöter på hos människor idag. Kommentarerna ”i morgon när du vaknar vill jag att du tänker positiva tankar. Då kommer din dag att bli mycket bättre” eller ”gå ut och hitta på saker! Klart du inte mår bra om du bara ligger inne i hela dagarna” är dessvärre något som många deprimerade människor får ta emot av folk som tror sig veta hur man hanterar livet. Jag tror att allt som pekar på att det här är ett problem som behöver åtgärdas är viktiga inslag i alla delar av samhället, inte minst inom de kulturella delarna av det.

Så, kanske vill hon peka på att det är ett samhällsproblem att vi inte tar psykisk ohälsa på allvar, eller också vill hon poängtera att kärleken är en ännu svårare känsla att hantera för någon som redan är skör. Kanske vill hon uppmärksamma både och. I refrängen sjunger hon ”Älskling jag är ledsen, du fick tag på ett skadat exemplar. Jag tog slut finns inget mer att hämta. Du fick tag på ett skadat exemplar, det finns ingen vilja kvar”, vilket även får mig att tänka på hur ont det kan göra att älska någon som inte är hel. Musiken i den här låten är enkel och den känns ren. Jag anser att hon hållit det på en perfekt nivå i relation till texten.

Den första låten, som har samma namn som EP:n, är en något mer fartfylld låt. Jag tror återigen att hon försöker peka på någon form av samhällsproblem där mänskligheten sakta men säkert håller på att förstöra vår planet. Hon sjunger ”Dricker kaffe på en frusen is, knaket under skotern och solen som står helt högt, om det här inte finns kvar så vet jag inte vad jag gör”. Om man är lite insatt i klimatförändringar så vet man att Antarktis is smälter tre gånger snabbare än förr. Kan den här texten vara en direkt pik mot detta? Jag vet inte, men jag hoppas det. Hon sjunger även ”skjut mig vilken downer: Leva i en dystopi, dom kolla på en sci-fi, på duken var det vi” och ”tänk om vi skulle sätta upp en staty, med våra namn, bygga höghus. Spelar ingen roll om nån liten art dör ut”. Som jag ser det kan det inte handla om något annat än hur vi vanvårdat vår planet.

Det här är en viktig EP som bemöter svåra ämnen på ett ändå ganska enkelt sätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och alla sådana här statements är viktiga. Bra jobbat Annika Norlin!

Om Mathilda Åhs