Page – Start EP

Betyg - 7

7

Lovande mellanmål från ett Page som känns inspirerat och på gång mot nya stordåd.

User Rating: Be the first one !
Bolag: Energy Rekords

Om det var något som gladde mig extra mycket på fjorårets Page-album Det är ingen vacker värld men det råkar vara så det ser ut så var det utan tvekan Gary Numan-hyllningen ”Utanför”. Därför är det med extra glädje jag hör Start inledas på samma tema. Titelspåret står helt klart på sina egna ben och meriter men visst går det att nosa upp en ganska tydlig Numan-influens – och sådana kan vi väl inte få för många av?

När det blir tid för ”Stör ej” känns det som att Numan får sällskap av en annan britt, mer specifikt Jeff Lynne. Det är tveklöst en vacker visa även om det var ett halvt sekel sedan jag själv visade ELO någon vidare uppskattning. Pluspoäng här för extra snyggt handklapp också.

Tredje och sista nya låten heter ”Nere för räkning” och är min favorit på EP:n. Klassisk Bengtsson-pop med tempo, driv, stil, finess och någon form av skruvad optimism och framtidstro. Det senare känns mest som en konstruktion i min egen hjärna förvisso men det bloppar och studsar som glatt och tjusigt att man inte kan låta bli att låta sig drabbas av en försiktig tillförsikt om tingens tillstånd.

Bonuslåten på skivan är något som jag bara för något år sedan hade skrattat bort som totalt osannolikt. Men efter Eddie Bengtssons dokumenterade kärlek för Apoptygma Berzerks senaste platta så har han och Stephan Groth gått och blivit så mycket polare att de börjat jobba tillsammans. Men det kan du läsa mer om i Johan Arenbos utmärkta intervju. “Krash” var  en favoritlåt på Det är ingen vacker värld men det råkar vara så det ser ut, något som remixen tyvärr inte alls förvaltar för min del. Det hamnar relativt nära originalet och blir en hyfsat harmlös avslutning på Start.

Sammanfattningsvis känns det onekligen lite tryggt och mysigt att vi har en inspirerad och produktiv Eddie Bengtsson i Sverige 2018. Det lovar gott för kommande stordåd från honom och eviga parhästen Marina Schiptjenko.

Veteranerna Pages nya EP släpps fredagen den 29 juni på nästan lika klassiska Energy Rekords. Beställ den hos, till exempel, Hot Stuff här.

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Dress To Kill – ger ut mörkt elektroniska inspelningar från åttiotalet

Liverpool har en minst sagt imponerande musikhistoria att titta tillbaka på. Eller vad sägs om …