Brücken/Froese – Beginn

Betyg - 7

7

Mängder med musikaliskt kunnande och en alldeles utmärkt stämma.

User Rating: Be the first one !

En elektronisk guru med fingertoppskänsla för smarta syntslingor och en karismatisk sångerska med soul i rösten. Konceptet är inte nytt. Både Yazoo (Vince Clarke och Alison Moyet) och Eurythmics (Dave Stewart och Annie Lennox) har tidigare utvecklat det till perfektion.

I det här fallet handlar det dock inte om ett band, utan om ett samarbete mellan två kulturpersonligheter. Nämligen Claudia Brücken (tidigare i Propaganda) och Jerome Froese (tidigare i Tangerine Dream).

Vid första anblicken påminner konstellationen en del om Klaus Schulze och Lisa Gerrard, som för tio år sedan slog sina kloka huvuden ihop och gjorde det intressanta albumet Farscape tillsammans. Men om Schulzes och Gerrards samarbete lät ungefär som man förväntade sig (Klaus Schulzes patenterade syntlandskap med Lisa Gerrards änglalika stämma på toppen), så överraskar Froese och Brücken en smula.

                    Brücken/Froese, Beginn, Cherry Red Records

Visst kan man ana spår av både Tangerine Dream och Propaganda på Beginn – det är ju trots allt Jeromes syntmattor och Claudias röst – men framförallt leder albumet tankarna till Enigma och Goldfrapp.

Enigma eftersom Jerome, precis som Michael Cretu, gärna integrerar lätt esoteriska stämningar i musiken. Goldfrapp eftersom Claudia sjunger lika elegant och svalt som självaste Alison Goldfrapp.

Beginn är ett behagligt album. Drygt hälften av låtarna är stillsamma och vackra historier. Jerome och Claudia bjuder även på ett par sköna upptempospår, som ”Stars Walking Backwards” och ”Sweet Sense [of] Liberation”. På den sistnämnda bidrar faktiskt ingen mindre än Claudias tidigare bandkollega, Suzanne Freitag, med sin karakteristiska spoken word-röst. Om någon hade sagt att det var en bortglömd Propaganda-demo, som fått sig en modern ansiktslyftning, hade jag direkt trott på det.

Vad Beginn delvis saknar är variation. Både de lugnare och de mer dansanta låtarna följer en viss formel. Det är synd att Brücken/Froese inte tagit ut svängarna mer och även bjudit på instrumentala mellanspel (där Jerome kunde briljerat med hela sin syntarsenal) eller mer minimala kompositioner (där Claudia kunde briljerat med sin fantastiska röst).

Men Beginn är definitivt värd din uppmärksamhet. Här finns mängder med musikaliskt kunnande och en alldeles utmärkt stämma att glädja sig åt. Det är bara att ge albumet några genomlyssningar och plocka russinen ur kakan!

Läs Zeros exklusiva intervju med Tangerine Dream från 2005, där Jerome Froese medverkar, här.

Läs Zeros färska intervju med Claudia Brücken här.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Fem snabba frågor till Göteborgselektronikerna 

Inspirerade av sjuttiotalets elektroniska pionjärer, och med en stor kärlek till synthesizers, gör de musik …