Thursday , June 20 2024

Eberhard Kranemann & Harald Grosskopf – Krautwerk

Betyg - 9

9

Legendariska tyska kraut-och syntmän gör grymt album tillsammans

User Rating: Be the first one !
Eberhard Kranemann & Harald Grosskopf - Krautwerk, omslag
Skivbolag: Bureau B

Eberhard Kranemann (ex-Kraftwerk, Neu!, Pissoff, Fritz Müller) och Harald Grosskopf (ex-Klaus Schulze, Ashra, Synthesist, Oceanheart) har slagit sig samman och gör på Krautwerk en underbart fascinerande mix av elektronisk musik och krautrock.

Sällan har väl en albumtitel varit så passande som här. Och sällan har resultatet blivit så lyckat när två legendariska musiker slår sig samman och skapar ny musik tillsammans. Eberhard Kranemann (syntar, elgitarr, hawaiigitarr, cello, sång) och Harald Grosskopf (syntar, elektriska trummor, percussion) har gjort allt själva på Krautwerk, såväl tekniskt som konstnärligt, och de sex spår skivan innehåller är rytmiska, spännande, udda, moderna och experimentella, utan att bli svåra eller så snåriga att lyssnaren tappar bort sig. Tvärtom är allting här väl avvägt, samtidigt som det är galet, coolt och dramatiskt, som en film för öronen. Krautrocken uppstod i Berlin och Düsseldorf i slutet av 60-talet och det är från dessa städer Grosskopf och Kranemann kommer. Trots att artisterna varit i den tyska musikvärlden så länge och ägnat sig åt samma sorts genres träffades de inte förrän förra året på en festival där bägge uppträdde med sina soloprojekt. De kom överens om att tillsammans förena Berlin- och Düsseldorfsounden på en platta, och sagt och gjort: Krautwerk blev ett faktum. Låtarnas längd är allt ifrån 2:46 (”Texas Paris”) till 12:29 (”Buddhatal”) och den som tror att dessa herrar ägnar sig åt någon sorts retronostalgi behöver bara lyssna till technon i ”Happy blue” för att inse att så inte är fallet. På Krautwerk förenas lite dåtid med mycket nutid och framtid, och skivans sound är definitivt modernt med sin feta, elektroniska, varma och mastiga ljudbild. Nu hoppas jag bara att den här konstellationen fortsätter att samverka på fler skivor.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Space March – bjuder på Kraftwerkvibbar i “1010011”

Australien har gett oss mycket bra musik. Som The Church, The Go-Betweens, AC/DC, Nick Cave, …