Fira Kattens dag med Zero!

Zero Magazine skriver inte bara om tuffa, tatuerade popartister, utan även om fluffiga, fyrbenta krabater. Vi är inte bara sex, droger och rock’n’roll, utan även hårbollar och torrfoder. I alla fall en dag som denna. Idag är det nämligen ”Kattens dag” i Sverige. I sann kvalitetjournalistisk anda bjuder vi på en hyllning fylld med värdelöst vetande, hysteriska bilder och en exklusiv intervju med Covenants hemliga medlem.

mjau-bowie

Visste du att…

… det finns ungefär 500 miljoner katter, varav en dryg miljon bor i Sverige och minst 700 heter ”Elvis”?

… att Andrew Eldritch i The Sisters of Mercy tillägnade sin katt, ”Spiggy”, ett par av bandets tidiga singlar?

… att både Nick Cave och David Tibet i Current 93 samlar på kattrelaterad konst?

cave-cat

… att Queen-låten ”Delilah” skrevs som en hyllning till Freddie Mercurys honkatt med samma namn?

… att Marc Almond i Soft Cell, i sin avantgardistiska ungdom, brukade smörja in sin kropp med kattmat innan han gick upp på scen?

… att Sparks albumspår ”Here Kitty” innehåller en samplad katt och sålunda har potential att driva vilket husdjur som helst till vansinne?

… att den amerikanske musikern David Teie, som bland annat spelat cello på Metallicas album S&M, häromåret komponerade ett par ”kattmusiklåtar”, vars frekvenser och bpm-tal speciellt valdes ut för att tilltala våra fyrbenta vänner?

… att Skinny Puppy-medlemmen cEvin Key 1998 släppte soloalbumet Music For Cats (vilket dock främst riktade sig till mänskliga lyssnare med en förkärlek för ambient techno)?

music-for-cats

Nu kör vi en låt som får att alla morrhårsprydda krabater att gå i spinn. 1983 släppte The Cure den fenomenala singeln ”The Lovecats” ackompanjerad av en lika lysande video:

Efter denna utsökta trudelutt bjuder vi på en exklusiv intervju med Covenants hemliga medlem, Zingo Montelius (den femte Beatlen):

zingonant

Zero: Skulle man kunna kalla dig, Zingo, för ”Sveriges svar på Felix da Housecat”?

Zingo: – Mjau…

Zero: Stämmer det att du jobbar på en soloskiva med tolkningar av Cats-låtar, eller är detta ett missförstånd?

Zingo: – Mjau?

Zero: Den här intervjun är kattastrofal. Du är mer svårpratad än en bakfull Lou Reed. Ska vi ta oss en jamare istället?

Zingo: – Mjau!

zingodoz

Låt oss lyssna på en ny låt istället. 1982 spelade David Bowie in storslagna ”Cat People” tillsammans med Giorgio Moroder. I filmen med samma namn hittar vi Nastassja Kinski och Malcolm McDowell i rollerna som sexfixerade och blodtörstiga kattmänniskor. Det låter kanske som en kalkonrulle, men precis som i fallet Morrhår och ärtor rör det sig snarare om en misslyckad kattrulle…

Nu är det dags för två fina bilder. Först Cat Stevens tillsammans med en misse. Den som inte småler åt det här mästerverket är fullständigt humorbefriad och borde söka jobb på Skatteverket. Eller kanske som manusförfattare till Stefan & Kristers revyer?

catstevensmisse

Följande foto lär härstamma från inspelningarna av Nirvanas förlorade låt ”Smells Like Catnip”. Tyvärr raderades originalkassetten av Snoop Doggy Dogg. Tala om missär.

kurt-catbain

Okej, nu tittar vi på tre animaliskt snygga skivomslag:

trippelkattcoverjpg

Är det inte dags för inte ny låt? Jo, låt oss njuta av Ubangis ”The Little Cat and the Dirty Dog”. Året var 1982 och svensk new wave har förmodligen aldrig varit coolare än så här. Kom igen, katten, det svänger ju!

Avslutningsvis ett resetips. Alla som uppskattar den här artikeln borde en dag besöka Pee Pees Katzencafé i Berlin. Anton Lindskog, skribent på systersajten Hymn och stor kattvän, ger haket fem gräddnosar av fem möjliga.

antonkattcafe

Tyckte du att den här artikeln var för trivial och gullig? Önskar du mer existentialism, svårmod och utanförskap? Okej, då rekommenderas våra tyska kollegor Orkus, där allt är mörkare än en kolkällare en dunkel vinternatt. Föredrar du kanske jyckar? Okej, då får du snällt invänta Hundens dag i augusti, då vi siktar på en intervju med Bloodhound Gang. Eller kanske tar ett snack med den där byrackan Bob?

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Feuerschwanz – stöper om ”Gimme! Gimme! Gimme!” till humoristisk medeltidsmetal

1979 släppte ABBA discopopsingeln ”Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”, där Agnetha Fältskog med …