Kate Bush – Before the Dawn

Betyg - 7

7

En liveplatta som borde varit DVD.

User Rating: Be the first one !
Kate Bush - Before the Dawn
Skivbolag: Fish People / Warner.

Kate Bush släpper livealbumet Before the Dawn.

Hösten 2014 framförde Kate Bush föreställningen Before the Dawn över 22 kvällar på Hammersmith Apollo i London. Bush är inte känd för sitt frenetiska produktionstempo, och nu, efter bara två år, finns en liveplatta.

Before the Dawn var en oerhört påkostad multimedia-show med dansare, masker, 3D-animering, dockor, en illusionist och mycket mera, uppbyggd i tre akter med sångcykler som hålls ihop av koncept, teman, prologer och dialoger som driver handlingen framåt. Bland annat spelades en sekvens upp där Bush hade legat i en flyttank och sjungit i tre dagar, därför att… Ja, om inte Kate Bush gör sådant, vem ska då göra det?

Det är alltså absolut ingen publikfriande greatesthits-kavalkad. ”Hounds of Love” och ”Running Up that Hill” stökas undan tidigt i stället för att utgöra en avslutande höjdpunkt, och ”Wuthering Heights” finns självklart inte med. De första fyra albumen är inte representerade alls.

Rent musikaliskt är Before the Dawn förstås ypperlig. Det låter verkligen som ett band som spelar live. Man känner lokalen och akustiken. Men på gott och ont är detta en gammaldags liveplatta. Just den här föreställningen kräver mer än de flesta andra att presenteras visuellt. Fotografierna i häftet understryker hur mycket man går miste om. Bara Kate Bush kan väl låta filma en så extravagant show och sedan nöja sig med att ge ut den på skiva på grund av något skäl som… Ja, jag har ju ingen möjlighet att veta varför. DVD:n kommer kanske om sju år.

Kate Bush gör det lite för svårt för sig den här gången genom att hoppa över de flesta av hitsen och kanske en smula övermodigt förlita sig på sitt nyare, mer ambitiösa men också mer svårtillgängliga material. I synnerhet när en så visuell show presenteras som ren audio.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Midge Ure

Ny samling från Midge Ure

Udda spår från 41 år.