Thursday , July 25 2024

Animal Nightlife – Shangri-La: Deluxe Edition

Review Overview

Betyg - 8

8

Sophisti-pop med mycket saxofon.

User Rating: Be the first one !
Animal Nightlife - Shangri-La
Skivbolag: Cherry Pop / Cherry Red.

Jazzpopkollektivet Animal Nightlifes debutalbum från 1985 återutges med b-sidor och bonusspår.

Ibland verkar det som att 80-talet i vissa svenskars minnen lever kvar som något slags kallt krig mellan ”hårdrockare” och ”synthare”, inte minst på grund av tidningen Okej. Lyckligtvis var verkligheten inte så svartvit, framför allt inte utanför vår lilla avkrok.

Inom cocktailjazz och ”sophisti-pop”, med artister som Sade, Swing Out Sister, The Blow Monkeys, skotska Danny Wilson och inte minst Paul Wellers The Style Council, återupplivades jazz, soul, funk och latinrytmer i en genre där saxofonsolo var lika självklart som ylande gitarr hos Mötley Crüe eller Whitesnake.

I skiktet strax under fanns Animal Nightlife. Inspirerade av bland andra Manhattan Transfer och 40-talets storbandsjazz började Animal Nightlife med Andy Polaris i spetsen som vänsterpolitiskt niomannakollektiv i tidens anda och utvecklades gradvis till en mer strömlinjeformad popgrupp som kryddade jazzinfluenserna med syntpukor och härligt ostiga 80-talskeyboards på albumdebuten Shangri-La från 1985, som nu återutges med bonusmaterial.

Animal Nightlife hade de bästa avsikter, och rent musikaliskt var de ypperliga, men det som håller dem kvar ett snäpp under The Style Council och Dexys är deras något mindre minnesvärda låtskrivande. Men till våren, när det blir dags att plocka fram seglarskorna och de vita jeansen, kommer Shangri-La att gå varm i undertecknads ”mobila enheter”.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Haircut One Hundred – Paint and Paint: Deluxe Edition

Haircut One Hundred – Paint and Paint: Deluxe Edition

Cherry Pop / Cherry Red återutger Haircut One Hundreds Paint and Paint från 1984 i 2CD-format.