Sunday , February 25 2024

Christian Kjellvander – A Village: Natural Light

Review Overview

Betyg - 7

7

En mörk, mustig, varm och visuell höstmåltid för frusna själar.

User Rating: Be the first one !
Christian Kjellvander - A Village: Natural Light, omslag
Skivbolag: Startracks

Första gången jag hörde Christian Kjellvander var på Pick up the steam-festivalen förra året i Stockholm. Jag var laddad med den energi som endast en flock stadiga starköl ger och jag blev grymt uttråkad väldigt fort. Christian Kjellvanders musik live var nämligen precis lika kolugn och stillsam som den är på A Village: Natural Light.

Det är dock stor skillnad på att vara ölpeppad på en utomhusfestival, längta efter fullt ös bland en massa främmande människor, och att sitta inomhus i värmen medan höstregnet strilar utanför fönstret i kvällsmörkret. Det är så här Kjellvander ska avlyssnas: i stillhet, i mörkret, koncentrerat, när man är på samma våglängd som det musikaliska uttrycket. Sångarens mörka, varma, stora röst brer ut sig i rummet som väldigt tjock kolsyrerök och man förlorar sig snart i den. Det är så Kjellvanders låtar fungerar bäst. ”Midsummer (Red dance)” ökar i styrka och byggs upp till ett berg, något liknande sker med ”Riders in the rain”, men här planar berget ut och blir till en soulfylld, vacker, vidsträckt melodi. A Village: Natural Light är en så kallad växare. Skivan blir bättre och bättre ju oftare och mer man spelar den. Saker och ting, stämningar, ord, toner, växer fram och blir allt klarare med tiden. Kjellvander bor i en gammal missionskyrka och det är där albumet är inspelat av Ruben Engzell. Craig Schumacher har sedan mixat det hela och JJ Golden har mastrat. Resultatet är en bastant upplevelse, spretig och äkta, mjuk och levande, vemodig och meditativ. Som en varm tillagad höstsoppa, full av främmande, jordiga smaker som ger visuella hallucinationer när man sluter ögonlocken. Musikalisk genre? Tja, låt oss kalla det en mix av alternativ country och alternativ depprock så är vi inte helt verklighetsfrämmande i alla fall.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!