Friday , February 23 2024

Wrangler – White Glue

Review Overview

Betyg - 9

9

Tidlös, trasig teknofunk für alle. Benge, Winter och Mallinder levererar ett helgjutet album som kommer att stå sig länge.

User Rating: Be the first one !
Wrangler - White Glue, omslag
Skivbolag: MemeTune

Jag måste erkänna att Wrangler dök upp på min radar först när nyheten kom om en Malmöspelning på hösten 2015. Jag var säkert inte Cabaret Voltaires största fan när det begav sig, men tycker att flera av deras plattor fortfarande håller mycket hög klass, inte minst för Stephen Mallinders sköna röst. Att köpa biljett till konserten var i vilket fall som helst en självklarhet men av någon märklig anledning lyckades jag helt missa att Wrangler redan då släppt sitt debutalbum LA Spark och gick alltså på spelningen utan minsta förväntning.

Spelningen på Inkonst var magisk. Vi var nog inte mer än 50 personer i publiken men redan ett par takter in i första låten verkade det råda en närmast telepatisk enighet att detta var det bästa vi hört på länge. Och därefter blev det bara bättre för varje nytt spår som trycktes ut i den lilla charmiga lokalen på Bergsgatan.

Väl hemma kastade jag mig ivrigt över LA Spark för att kunna fortsätta njuta. Jag ska verkligen inte säga att jag blev besviken, men Wrangler på streamingtjänst levde inte upp till de enorma förväntningar deras spelning hade byggt upp.

Ett par månader senare dök de upp för en spelning i Köpenhamn och jag kunde återigen konstatera att på scen är dessa herrar något av det vassaste man kan beskåda 2016. Mina förhoppningar om nya plattan var därför på topp och när den snygga “Stupid” dök upp, ackompanjerad av den mysiga videon nedan, så kändes det verkligen som att bandet tagit ett steg i rätt riktning.

White Glue är charmigt spretig. White Glue är samtidigt något av det mest säreget sammanhållna album jag hört på länge. Här finns låtar som hade kunnat vara glömda bonusspår på min Cabaret Voltaire-favorit Micro-phonies, lika väl som låtar med tydliga tecken av nutid. Här finns nickningar mot farfar Kraftwerk och här finns uppmaningar att bryta beroendet till konsumtionssamhället.

Det är analogmaskinellt och relativt minimalt, med Mallinders rikligt effektbehandlade röst som en dynamisk krydda. Tidlös, trasig teknofunk kombineras med instick från allehanda influenser till en härlig ljudsoppa som fungerar lika bra i Ipad:ens högtalare när man tömmer diskmaskinen, som högt i dyraste lurarna när lugnet lagt sig i huset.

Eftersom en hel provlyssning bara ligger ett klick bort så slutar jag med en uppmaning; vare sig du tycker White Glue är det bästa du hört på länge eller bara lite halvjonket hyfsat, så tycker jag verkligen du ska hålla ögonen öppna efter en eventuell turné. För Benge, Winter & Mallinder levererar en liveupplevelse utöver det vanliga.

 

Stötta Wrangler genom att köpa plattan eller merchandise direkt från deras egen webbshop.

Lyssna på White Glue direkt med någon av följande länkar:
Google Play Music
Spotify
Apple Music / Itunes

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Red Mecca – “Tu sueño no es mio”

Vi startar den nya veckan med ett intressant släpp från Red Mecca. Med rötter i …