Wednesday , May 22 2024

Red Hot Chili Peppers live på Tele2 Arena den 10 september 2016

Review Overview

Betyg - 4

4

Det är grötigt och slamrar som överförfriskad frijazz när Red Hot Chili Peppers intar Tele2 Arena.

User Rating: Be the first one !

Red Hot Chili Peppers live på Tele2 Arena den 10 september 2016Återigen är Red Hot Chili Peppers ute på världsturné och lördagen 10 september var det dags för bandet att inta Hammarbys hemmaarena, Tele2 Arena i Stockholm. Trots att mina förväntningar inte var skyhöga lyckades de ändå framkalla en känsla av besvikelse.

Att välja ut hits för en konsert är ingen svårighet för ett band som Red Hot Chili Peppers. Sedan början av åttiotalet har de, med någorlunda jämn frekvens, levererat funkinspirerade basgångar och huggande gitarriff som både givit dem Grammys och listettor. När valen av hits är gjorda kommer nästa punkt, nämligen att framföra de utvalda sångerna på scen. Den biten fungerar tyvärr inte helt lysande för Red Hot Chili Peppers denna lördag på Tele2 Arena.

Det är grötigt, det slamrar och deras välkända improvisationsjam låter mer som när jag och mina vänner, efter alltför många öl, tar fram instrumenten och försöker oss på frijazz en sen lördagsnatt än skicklig musikalisk improvisation. Bättre blir det inte när tonerna tillhörande en mycket känd låt från 1973 når mina öron. Bandet sätter nämligen igång med en totalförstöring av The Stooges ”Search and Destroy”. Skandalöst, med tanke på att Iggy i egen hög person faktiskt var här alldeles precis och levererade den på det viset som den är tänkt.

En liten upphämtning kommer dock en stund efter första timmen, då bandet verkar ha fått lite bättre pejl på att tanken faktiskt är att de ska spela tillsammans och inte var för sig. Resultatet blir att ”Californication” trots allt låter någorlunda samspelt.

Men sammantaget blir det inte bättre än att Flea flyger runt på scen och använder sin bas som Lena PH använde sitt mikrofonstativ i Melodifestivalen 2004 och Chad Smith sysselsätter sig med att slänga ut trumstockar till var och varannan publikmedlem. Vad gäller de andra i bandet finns det inte så mycket mer att säga än att den ena spelar gitarr, den andra försöker sjunga och övriga turnémedlemmar får mestadels hålla sig i bakgrunden.

Precis som på de flesta stora spelningar ingick ett förband i biljetten. Förbandet denna kväll hette Deap Vally. En intervju gjordes timmarna innan spelningen och den kommer lagom till att deras nya album släpps 16 september. Det som kan avslöjas så här långt är att de kommer från Los Angeles, är två i bandet och öser på ganska rejält.

Om Ernst Adamsson Borg