Wednesday , May 22 2024

Spark! – Maskiner

Review Overview

Betyg - 9

9

11 EBM-sparkar i solar plexus och smärtan blir till njutning varenda gång!

User Rating: Be the first one !
Spark - Maskiner
Skivbolag: Progress Productions/ Border Music

Första hälften av 2016 har hittills varit ett mycket bra skiv-år för hård elektronisk musik som EBM, aggrotech och dylikt. När nu Spark! kängar loss med Maskiner är det bara att konstatera fakta: nya plattan är t.o.m. bättre än förra årets Spectrum! 

I pressreleasen beskrivs samarbetet mellan Mattias Ziessow och nye sångaren, Christer Hermodsson (ex. SPOCK, Biomekkanik), som en mix, skapad i himlen, och jag är till fullo beredd att hålla med. Oj, oj, oj, vilken fet platta dessa herrar åstadkommit tillsammans. Rytmerna är omöjliga att värja sig mot, melodierna är medryckande, refrängerna är som nikotin för en kedjerökare, de svenska texterna förhöjer innehållet än mer med sina spännande teman som samtidigt är väldigt enkla och direkta som köttigt poetiska och fantasifulla. En enda lyssning på Maskiner och jag föll som en fura. Det är inte ofta det händer, kan jag lova! Min tjugoåriga dotter som inte är jätteförtjust i hård syntmusik kom in i köket och började spontandansa när ”Stå emot” drog igång, vilket säger det mesta om den här plattans potential. Lyssna själva på höjdpunkter som ”Alla på en gång”, vackra ”Maskiner”, ”Monster”, ”Liket lever”, ”Vansinn-e”, ja i stort sett vilka låtar på plattan som helst, och se om det inte rycker i dansnerverna på dig också. Här får du 11 spår och åtminstone 9 av dem är värda att bli hits. Hur många plattor känner man så inför? En och annan kommer nog tycka att texterna till ”Monolog” och ”Zombie” kan vara för pretentiösa, och det får de väl tycka. Men med handen på hjärtat, vem har inte upplevt någon person som den just ”Monolog” handlar om? Den här plattan kommer gå varm mycket framöver, så mycket är garanterat!

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Front 242 – kroppsmusik med själ! 

Minimala syntbasar, hypnotiska beats, märkliga röstsamplingar, kamouflagebyxor och solglasögon? Just det, Front 242! Den belgiska …