Belle and Sebastian på Popagandafestivalen 2016. Foto: Zac Fors.

Do something pretty while you can – Belle & Sebastian på Popaganda

Varför boka ett band som gjorde sina mest ikoniska skivor för 15-20 år sedan och varför låta dem headlina en festival 2016? Visst, Belle & Sebastian har ett rykte om sig att fortfarande vara bra live och visst, de släppte en ny skiva förra året, men ändå. Att boka vilket band som helst från det brittiska 90-talet är tveksamt. Väldigt lite av den tidens musik låter idag speciellt bra och av den nya musik dessa band gör är det försvinnande lite som faktiskt håller.

Men samtidigt som den sista sommarvärmen blåser bort försvinner också all musikalisk tvekan när maskinen Belle & Sebastian rullar igång. Med åtta personer på scen är detta långt ifrån den genomsnittliga popspelningen. Stuart Murdoch är på ett strålande humör, han dansar, charmar och sjunger exakt så vackert som bara han kan och Sarah Martins flöjtspel får årets sista sommarnatt att glänsa extra mycket under stjärnorna.

Belle and Sebastian på Popagandafestivalen 2016. Foto: Zac Fors.
Belle and Sebastian på Popagandafestivalen 2016. Foto: Zac Fors.

Nya låtar som ”The party line” och ”Perfect couples” samsas med indieklassiker som “The stars of track and field” och ”The boy with the Arab strap”. Under den senare fyller Murdoch scenen med dansande människor och all den där ängsligheten, det introverta, som en gång i tiden var Belle & Sebastian är som bortblåst. Kvar finns endast dans, glädje och disco. Det finns en fantastisk och avundsvärd enkelhet i allt som händer på scenen, det nya är roligt, det gamla är möjligheter och framtiden finns om vi vill ha den.

20 år är en lång tid och att ett band ska hålla ihop så länge är verkligen ingen självklarhet. Än mindre att fortsätta göra musik som kan mäta sig med den tidiga. Länge trodde jag att det bara var Teenage Fanclub som på riktigt överlevde 90-talet, men sedan igår vet jag att även Belle & Sebastian har massor att ge oss 2016.

Belle and Sebastian på Popagandafestivalen 2016. Foto: Zac Fors.
Belle and Sebastian på Popagandafestivalen 2016. Foto: Zac Fors.

Att se vuxna människor ha roligt tillsammans är tyvärr rätt ovanligt och kanske är det just därför Belle & Sebastian känns viktiga på riktigt. I går pekade de ut en riktning mot lek och glädje och där ålder inte är ett hinder utan en tillgång. Sådant är speciellt och vi borde alla dansa tillsammans med dem och lära oss att livet hela tiden är en möjlighet.

Om Zac Fors

Kolla även

Joy på Popaganda 2017. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Popaganda 2017

Popaganda 2017 med bland andra Tove Lo, Skott, Joy, The Radio Dept och The Vaccines gick av stapeln vid Eriksdalsbadet och Zero var på plats.