Thursday , February 22 2024
Wild Beasts

Wild Beasts – Musikalisk resa med elektroniska effekter

Det engelska bandet Wild Beasts släpper albumet Boy King idag, vilket markerar det femte i ordningen. På singeln ”Tough Guy” hörs det tydligt att Wild Beasts fortsätter sin musikaliska resa med hjälp av synthesisers och andra elektroniska effekter. Zero hade möjlighet att genom bandets gitarrist, Ben Little, ta reda på lite om hur detta kommer sig.

Detta markerar ert tredje album med ett mer elektroniskt sound, vad beror det på?

– Ja, vårt första album var mer gitarrdrivet men vi har hela tiden strävat efter att hålla det ”fresh”. Grejen med effekter är att man kan plugga in en gitarr genom en massa effekter och få ett ljud som triggar en viss känsla, sedan kan man byta effekt och då blir det något helt annat. Att skriva musik på det sättet var väldigt inspirerande för oss.

Ni åkte till Dallas för att spela in med producenten John Congleton, hur var det?

– Att spela in där var otroligt! Vi hade varit i vår studio i östra London som låg nere i en källare. Det var mörkt och vi hade varit där nere i nästan ett år och det kändes som att vi verkligen behövde röra om lite. John, producenten, hade en mer ”fuck it, let’s do it”-attityd till att spela in, vilket vi behövde eftersom det ofta kan bli att man övertänker grejer annars.

När ni skrev musiken, hade ni några influenser som stod som extra starka?

– Grejen med oss är att vi alla lyssnar på väldigt olika musik som sträcker sig över en mängd genrer. Jag själv lyssnade mycket på en del av Kanye Wests grejer, det finns ett gitarrsolo i någon låt som jag reagerade på och tänkte: ”Wow, that’s fucking cool”. Men även äldre grejer. Jag gick tillbaka till Rolling Stones och sånt också: ”I mean frankly, Keith Richards is a fucking awesome guitarist”.

När ni skriver, gör ni det individuellt eller som en grupp?

– De första idéerna kommer ofta från Hayden eller Tom. När de delar med sig så spelar vi alla tillsammans och kommer fram till låten, så ja, till stor del gör vi det tillsammans.

Om Ernst Adamsson Borg