Wednesday , July 24 2024

Wild Beasts – Boy King

Review Overview

Betyg - 7

7

Wild Beasts utvecklas musikaliskt, men når inte hela vägen fram.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Domino / Playground.
Skivbolag: Domino / Playground.

Säg att ett band om fyra personer i över ett år suttit inlåsta i en studio belägen långt ner under marken i östra London. Scenariot skulle kunna tänkas framkalla en viss känsla av instängdhet. Delvis för att, vilket alla som besökt London vet, det ofta är grått och regnar en del och delvis för att det just är en källare året tillbringats i. Vad gör man då? Lösningen är lika enkel som den är genial. Någon från bandet bokar flygbiljetter till Dallas i Texas och ringer efter en taxi med slutmål Heathrow. På ett ungefär kan det tänkas att det var just så Wild Beasts gjorde när deras nya album Boy King skulle spelas in.

Albumet är med andra ord inspelat på andra sidan Atlanten i Dallas, Texas. Oavsett hur de kom fram till att spela in där kan det enkelt konstateras att det i alla fall fungerade. Det är ett album fyllt med synthesisers, effektpedaler och trummaskiner. I vanliga fall kan jag personligen ha lite svårt när det blir lite för många effekter staplade på varandra, det kan bli lite för mycket The Edge över det hela. Men det är möjligt att uttrycket ”kaka på kaka” nu bör modifieras till ”kaka på kaka blir en tårta”, för i fallet Boy King blir det ambitiösa användandet av effekter riktigt bra. Ett tungt driv framåt med hjälp av både elektronikens värld och klassiskt gångbara rockbandsinstrument skulle det kunna beskrivas. Hayden Thorpes och Tom Flemings sångbidrag är inte fy skam de heller

Även om albumet inte riktigt når hela vägen fram i alla hänseenden är Boy King ett bra exempel på att Wild Beasts är ett band som är intresserade av att utvecklas musikaliskt och testar nya sätt att skapa sin musik, vilket alltid är ett plus.

Om Ernst Adamsson Borg