Tuesday , April 16 2024

Bear’s Den – Tillbaka till 80-talet

Bears DenDen brittiska duon Bear’s Den släppte i dagarna ett nytt album. Ett album där de har börjat anta ett litet annorlunda sound. Istället för den lågmälda och ganska akustiska folkrock som tidigare hörts, har gruppens musik nu rört sig mer mot 80-talets pop och rock. I anslutning till detta släpp hade Zero möjlighet att ställa några frågor till sångaren och gitarristen Andrew Davie från Bear’s Den för att få reda på lite kring denna rykande färska skiva.

Texterna på det nya albumet skulle kunna beskrivas som ganska tunga. Varifrån kommer inspirationen till dessa texter?
 
– Det kommer från lite olika håll. Men framförallt så hade vi turnerat väldigt mycket och de relationer man har hemma blir då svåra att upprätthålla. Det och intensiteten av att turnera så mycket lade väl grunden till de texter som finns på albumet.

Musiken på albumet skiljer sig ganska mycket från ert tidigare album och för tankarna till 80-talet. Hur kommer det sig?  

– Vi båda lyssnade mer än vanligt på skivor från 70- och 80-talen. Bruce Springsteen, The Eagles och Fleetwood Mac var artister som vi lyssnade mycket på. Den musiken inspirerade oss och vi blev mer intresserade av ljudet från den tiden, framförallt av trummorna och elgitarrer.

Bears DenNi spelade in skivan i en legendarisk studio, Rockfield Studios, där många namnkunniga artister verkat. Hur påverkade detta soundet på den färdiga skivan?  

– Efter att ha lyssnat på musiken från 70- och 80-talen var vi självklart väldigt intresserade av att använda den äldre analoga tekniken som finns där. Det är ganska roligt när man ställer sig frågan hur en artist lyckades få till ett specifikt sound och inse att man själv spelar in i samma rum och med samma utrustning som artisten i fråga gjorde. All utrustning och miljön studion ligger i gjorde mycket för ljudet på skivan. Att kunna använda sig av det var väldigt givande.

En bandmedlem, Joey Haynes, lämnade bandet tidigare i år. På vilket sätt påverkade det er?  

– Det är klart att det är tråkigt att förlora en bandmedlem. Men när det hände hade vi två kompisar som lämnade sina vanliga jobb för att satsa mer på musiken, vilket gjorde att vi ”tjänade” två medlemmar som spelar med oss på turnéer, vilket ger mycket.

Bear’s Den ska nu återigen ut på vägen och spela. I oktober kommer de till Sverige för två konserter, en på Debaser Medis i Stockholm den 18 oktober och en på Pustervik i Göteborg den 19.

Om Ernst Adamsson Borg