Ökända musikfestival – En glädjespridare i musikens tecken och med stark VI-känsla

Foto: Copyright Ökända musikfestival

Ven är ön där Tycho Brahe byggde sitt legendariska Uraniborg för att kunna studera stjärnorna. För sex år sedan kläcktes en ny idé för att kunna njuta av stjärnor, fast nu i en helt annan form… Ökända musikfestival är den lilla festivalen med det stora hjärtat, där de mänskliga stjärnorna tindrar i modern tid istället för astronomin. Bakom framgången återfinns både en familjär ton hos besökarna och artisterna samt en djupt engagerad förening. Denna attraherar kända musiker och ständigt återkommande besökare som vill uppleva en minnesvärd stämning. Zeros har växlat några ord med föreningsordförande Alexander Redrin ett par dagar innan han ska äntra scenen som “festivalgeneral”. Vi får svar på varför arrangemanget är så attraktivt och inspirerande även år 2016.

Vad gör festivalen unik i sitt slag?
– Att vi i föreningen utvecklat klart ett koncept efter flera års tids planering, berättar Alexander Redrin. Vårt fokus är jämställdhet inom musiken. Det finns ett stort behov av att uppnå detta och vi valde att ta tag i det 2013. Inspirationen kom bland annat från engagemanget Crossing Boarders. Det ska vara lika betalning, jämn könsfördelning och lika tid på scenen för alla artister som deltar. Det är inte så alltid i Sverige och nu vill vi inspirera andra att göra likadant. Nästa steg är att vi samarbetar med rörelsen “Fatta Mannen”, som jag också är aktiv medlem i, och det målet når vi i år. På lördag blir det föreläsningar. Vi kommer även ha en workshop, där besökare får prova på att lära sig grunderna i hur man framför rapmusik. De får sedan framföra Adam Tenstas låt “Det börjar med mig”. Det är ett samarbete med rörelsen “Fatta Mannen.” Sedan får de som vill testa att måla grafitti. Vi visar även stillbilder från kortfilmen The Concent. Fokus i filmen är samtycke, men det informeras också om vad en våldtäkt är. Vi får se hur dessa aktiviteter tas emot i år. Det är ett så kallat pilotprojekt. Vår önskan är att de kan spridas vidare till andra festivaler. En annan unik sak är att vi är och förblir en minifestival. Vår avsikt är att inte bli gigantiska, utan istället väljer vi det lilla formatet, orginaliten och den vänliga atmosfären.

FB_IMG_1456652493579Foto: Matteus Bartlett

Hur uppstod Ökända musikfestival och hur lång tid tar det att förbereda varje årsomgång?
–  Min fru Sandra Redrin Belin och jag hade jobbat i Thailand på vintern och på Ven under somrarna under några år fram till år 2010, svarar Alexander. Vi väntade också barn och sökte ett fast boende för hela året vid den tiden. Då föll beslutet att vi skulle bosätta oss på Ven. När vi väl hade börjat vårt liv på ön kom funderingarna kring om våra liv bara skulle fortsätta med lugn. Vi hade tidigare träffat Ollie Nihil, vår lay out-ansvarige och tillika dj, i Thailand. Han hade ett nätverk med artister och folk som ville engagera sig vidare i något intressant projekt. Olle blev en katalysator för oss att starta festivalen. Vi hade även då knutit en ljudtekniker, Niklas, till oss. Idén omsattes i praktiken i april det första festivalåret, 2011, och sedan var vi igång med arrangemanget i augusti. Landskrona stad satsade lite pengar redan första året. Det ökade till att bli mer under tredje året. De satsade stort då, eftersom staden även firade 600 år vid den tidpunkten. Responsen från artisterna var otroligt bra redan från start. Kapten Röd kom och hade sitt premiär-gig på scen. General Knas och Syster Sol dök upp. Ja, det var en god uppslutning från artister redan direkt. Alla som jobbar på festivalen har dessutom gjort det ideellt under alla år. Kärleken till musiken och människor är drivkraften som binder ihop hela festivalen. Det är hiphop-, reggae- och technomusik som satt tonen under alla år. Vi blandar och ger, för vi gillar mångfald. Vi brukar dock bjuda på överraskningar varje år. Förra året var det de indiska trumslagarebandet Agne som flögs in. Det franska hiphopbandet Cosy Logos har också tidigare haft sitt första Sverigebesök hos oss.

Vad är det bästa med musikfesten?
–  Att få känna den starka kollektiva känslan, osjälvisk kärlek mellan besökarna och den sprudlande glädjen, menar Alexander. Våra artister hör av sig till oss för att de gillar festivalens känsla. De kan gå upp på scen och uttrycka sin talang och sedan gå av scenen och bara vara en i mängden, utan vakter eller störas av  klängiga åskådare. Folk kan alltså möta artisterna i vimlet och säga “hej”. Det vilar genomgående en familjär och vänlig känsla i publikhavet under hela festivalen. Det fyller folk med positiva vibbar, härliga upplevelser och fina minnen att se tillbaka på. All personal arbetar dessutom ideellt, eftersom vi är en musikförening.

6-e1438609886893Foto: Alexander och Sandra Redrin. Fotograf Camilla Frohm

Finns det några välgörenhetsprojekt kopplat till arrangemanget?
– Ja. Samarbetet kom igång på allvar år 2013. Vi säljer fika och pengarna som det inbringar går till barnsjukhuset i Lund. Vi förgyller patienternas tunga vistelse där med underhållningskvällar, till exempel teateruppträden med Pettersson och Findus, gycklare och SM-mästaren i magdans. Det känns bra att kunna ge detta till de barn som har det tungt på sjukhus. Vidare så samarbetar vi med Baobab Kitchen sedan 2015 och de säljer även i år mat under festivaldagarna. De är en del av rörelsen Positive Steps och anordnade även Baobab-festivalen. Pengarna som de får in skickas till en skola för barn i slummen i Guinea. Denna skola, Baobab School, kan ge 700 skolbarn undervisning, något som de annars inte hade kunnat få. Flera av barnen har senare gått ut med toppbetyg. Vår förhoppning är att andra festivaler ska ta efter och inspireras till att göra något liknande. Fokus för våra projekt är positiv förändring för andra. Vi vill också ha en “ren underhållning”, så vi säljer ingen alkohol, men folk får ta med om de vill. Föreningen tycker nämligen inte om supande. Det är en av grundvärderingarna för vårt ideela arbete.

FB_IMG_1468993961828Foto: Barn på Baobab School som formar peacetecken.

Alex, om du skulle välja ut fem guldkorn på scenen i år, vilka skulle du då välja?
– Åh, det vill jag hemskt gärna göra, skrattar Alexander. Men det kan nog bli fler än fem, haha. Cleo blir mitt första val. Hon har så mycket talang. Dessutom är hon samhällsengagerad i “Fatta Mannen”. Hon levererar bara ett “kaboom” när hon stiger på scenen. General Knas är ett signum för hela festen. Han har varit med i fem år. Han har ett eget personligt ID och tänker mycket på vårt samhälle. Dessutom kommer det alltid ett skönt gung från honom. Sture Allén den Yngre ger alltid ett nästan “haleluja-moment” när han underhåller. De ingår ju båda i svensk reggaehistoria, eftersom de är medlemmar i Svenska Akademin. Det blir topphits från dem i år. Essa Sham är, i sin tur, en exotisk artist. Hans uttryck är speciellt. Kocy Logos är en oslipad diamant, som nästan ingen hört i Sverige. Julia Frej är en multitalang och otrolig individ. Jag kan även avslöja att vi kommer att ha några oväntade gästspel på scen. Det blir pricken över i. Mer kan jag inte säga, för då blir det ingen överraskning. I år har vi dessutom lyckats locka hit SVT för att spela in. Det blir deras sista delavsnitt till den kommande dokumentären om Svensk reggae i höst. Alla som vill är varmt välkomna, så jag hoppas att vi ses i vimlet, avslutar Alex intervjun.

Screenshot_2016-07-10-15-49-16

Om Thomas LB Johansson

Musik, natur och möten med människor förgyller mitt liv. Jag gillar och respekterar musik när den är som bäst. Hjärta dunkar lite extra mycket för elekronisk musik och noises men det finns så mycket mer inom musiken som ger mig mersmak och väcker min nyfikenhet. Ja, listan över spännande musik i min värld kan göras väldigt lång...

Kolla även

Israel Kimchi – slagverk för techno

Foto: Israel Kimchi (med tillstånd från artisten) På den elektroniska musikscenen har det genom åren …