Wednesday , July 17 2024

Manic Street Preachers – Everything Must Go

Review Overview

Betyg - 9

9

En tung nyutgåva av en odödlig klassiker.

User Rating: Be the first one !
Manic Street Preachers Everything Must Go
Skivbolag: Sony.

Manic Street Preachers återutger jubilerande klassikern Everything Must Go som remastrad nedladdning, dubbel-cd och box.

Våren 1996 stod Manic Street Preachers inför den svåra comebacken efter Richey Edwards tragiska och ännu ouppklarade försvinnande ett år tidigare. Richey hade till stor del varit gruppens ideologiska och kreativa motor. Hade de förlorat sin själ? Men som vi vet idag, blev återkomsten med Everything Must Go en triumf.

Everything Must Go framstår som en reaktion mot Manics föregående skiva, den svårsmälta The Holy Bible. Texterna på Everything Must Go var mindre politiska och mer personliga än förr. Och arenarefrängerna med stråkar var betydligt lättare att få spelade i radio. Titelspåret och ”A Design for Life” känns stora som en ekande katedral eller varför inte en walesisk dalgång. Det fanns en melankoli mitt i euforin som kanske passar skandinaver lika väl som walesare.

Inte för att Blackwoodtrion hade slipat bort alla vassa kanter. Det krävs en alldeles speciell sorts begåvning för att göra bred, folklig succé med titlar som ”Enola/Alone”, ”Small Black Flowers That Grow in the Sky” och ”Interiors (Song for Willem De Kooning)” eller texter om ämnen som den Pulitzerbelönade fotografen Kevin Carters självmord. Men om bara låtar och melodier (och snygga ackord) finns, slinker även en ganska besk medicin ner av bara farten. På den poppiga ”The Girl Who Wanted to Be God”, med Chic-funkiga gitarrer och basgång, uppfinner de Franz Ferdinand några år för tidigt, för att nämna bara ett exempel på Manics nya, mer hitvänliga inställning.

Manic Street Preachers lyckades under britpopvågens kulmen få överförfriskade festivalpubliker att skråla med i rader som ”I wish I had a bottle, right here in my dirty face” och ”we don’t talk about love, we only wanna get drunk” ur ”A Design for Life”, trots att texten inte precis var en bokstavlig uppmaning att knäcka en flaska Strongbow till, utan genomtänkt social kritik. Eller visar Manics framgångar kanske även att britpopen aldrig var fullt så ölkorkat grabbig som den framställts i efterhand och att det faktiskt fanns plats för grupper med både hjärta och hjärna?

Everything Must Go finns ute den 20 maj på följande format:

  • Digital nedladdning
  • Dubbel-cd: Everything Must Go + Live at Nynex 1997
  • Box: Everything Must Go på 180-gramsvinyl, två cd (albumet + b-sidor), två dvd (Live at Nynex, dokumentären Freed from Memories och videorna till singlarna) samt en 40-sidig bok.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Manic Street Preachers återutger Chemical Brothers-samarbete för välgörenhet

Eller Dust Brothers, om man så vill.