Saturday , February 24 2024
Anna Lidman

Anna Lidman – rutinerad skivdebutant

Hon har haft en viktig roll i en hyllad Queen-musikal och varit med i Melodifestivalen med bandet EKO. Nu kommer den elektroniska solodebuten, Between Hello and Goodbye. Zero introducerar en mångsidig artist som är i ständig utveckling: Anna Lidman.

Anna Lidman Wild Bird

Hej, Anna, och tack för att du tar dig tid att svara på våra frågor! Din debut-ep, Between Hello and Goodbye, finns nu ute i handeln. Hur känns det?
– Jag har väntat länge på att släppa skivan och har under tiden gått igenom ett brett känslospektra. Så nu känns det bara roligt och skönt att den finns ute!

Du har en lång och intressant karriär att titta tillbaka på. Hur kommer det sig att du inte spelat in någon soloskiva tidigare?
– Jag ville få kött på benen och lära mig att arbeta hårt. Därför tackade jag ”ja” till nästan alla artistjobb som kom min väg. Framförallt projekt utomlands, då jag älskar språk och möten med andra kulturer. Så jag har, å ena sidan, inte riktigt haft tid att göra någon soloskiva tidigare, men inte heller känt mig mogen för det. Jag vill att det ska finnas genuin erfarenhet bakom mina texter. Det gör det först nu och jag fortsätter samla lärdomar inför framtiden…

De sex låtarna på Between Hello and Goodbye har en spännande bredd. Man kan dock se en röd tråd i att de är dynamiska, mäktiga och dramatiska. Är ep:n inspirerad av något speciellt?
– Jag brukar sätta mig och skriva när jag behöver få ut något ur systemet. Jag låter känslorna styra och varje låt representerar vad jag upplevde just då. Det gör att ep:n kan spreta något. Men jag vill att låtarna ska leva sina egna liv. Sedan hoppas jag att min vision och min röst håller ihop det hela.

Du är en begåvad sångerska. När man lyssnar på Between Hello and Goodbye leds tankarna med jämna mellanrum till Kate Bush. Tillhör hon dina favoritsångerskor eller har du någon annan förebild?
– Tack! Ja, Kate är tveklöst en förebild. Jag inspireras mycket av kvinnliga sångerskor och är fascinerad av unika röster och uttryck.

Titeln Between Hello and Goodbye antyder att du befinner dig mitt i någonting. Du har liksom kommit halvvägs. Är detta en riktig tolkning eller tänkte du i andra banor när du namngav ep:n?
– Det är ingen dum tolkning, men jag hoppas att jag inte redan kommit halvvägs. Between Hello And Goodbye står mer för den tid vi har och hur vi väljer att använda den.

Ep:n har ett ganska elektroniskt sound. Skriver du dina låtar direkt i datorn eller jobbar du mer som en ”klassisk songwriter” med en akustisk gitarr i knäet?
– Jag brukar faktiskt skriva helt utan instrument. Det är bara jag och min röst. Sedan bygger mina kompanjoner och jag en ljudvärld runt det.

Gustav Lindelöw, som bland annat jobbat med Teddybears, Lykke Li och Amason, var inblandad i studioarbetet. Färgade han soundet på något sätt?
– Ja, Gustavs fingertoppkänsla lyfte låtarna till en ny dimension. Jag är väldigt tacksam över att ha fått ta del av hans expertis!

Anna Lidman Quiet

Between Hello and Goodbye är skriven tillsammans med Hannes Lundberg och Michael Ottosson, dina två kollegor från bandet EKO. Hur kommer det sig att det blev en soloskiva istället för ett EKO-släpp? 
– EKO var inget band innan vi var med i Melodifestivalen 2014, utan ett låtskrivar- och producentteam. När vi kom med i tävlingen ansågs konceptet dock vara lite för luddigt, så vi fick ”skapa ett band”. När Melodifestivalen var över fortsatte vi att skriva ihop, men Hannes och Micke står gärna i bakgrunden, så vi gick tillbaka till vår gamla konstellation och beslutade oss att släppa musiken i mitt namn.

Apropå Melodifestivalen 2014: vad betydde den för dig och hur ser du tillbaka på den tiden nu?
– Melodifestivalen var en häftig upplevelse, en galen grej som man inte tackar ”nej” till. Definitivt ett minne för livet! Sedan var det självklart tufft också, att kastas in i ett enormt sammanhang som man aldrig testat förut, så det var en konstant utmaning att hålla kvar vid sig själv och lita på magkänslan.

Du har fler spännande meriter på cv:t. För ett par år sedan hade du en stor roll i Queen-musikalen We Will Rock You. Hur var det? Fick du förresten träffa några gamla Queen-medlemmar?
– Det var en fantastisk tid som jag saknar varje dag. We Will Rock You är en enorm produktion, som gav mig både ovärderliga erfarenheter och vänner för livet. Ja, jag träffade både Brian May och Roger Taylor. Brian är en väldigt varm och vänlig person med stor värdighet. Han skrev balladen ”No One But You” till sin bästa vän Freddie Mercury efter hans bortgång. Jag fick äran att sjunga den på premiären, med Brian i publiken rörd till tårar. Det var ett väldigt fint och gripande ögonblick!

Kommer din egen liveshow att bli teatralisk och innehålla både dans och spektakulära outfits?
– Jag kommer att vara mig själv. Och ja, jag är ganska teatralisk, gillar att dansa och bär gärna personliga kläder… so why not?

Anna Lidman Jacob

Jag har hört att du börjat jobba på en ny ep, som enligt ryktet ska spelas in i Berlin. Stämmer det?
– Här går det undan. Den ep:n är nämligen redan inspelad! Det är ett samarbete med en klassisk kammarorkester i Berlin och något helt annorlunda än Between Hello And Goodbye. Antingen kommer folk att gilla det eller undra om jag har blivit helt galen…

Hur ser framtiden annars ut för Anna Lidman?
– Just nu prioriterar jag att vara lycklig och leva livet. Det brukar bära med sig en massa kreativitet. Mitt mål är en fullängdsskiva, men den blir inte en fortsättning på vad jag gjort hittills, utan något mer naket…

Läs mer om Anna Lidman på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

V/A - Dom Som Aldrig Ger Upp: En Hyllning Till Magnus Lindberg

V/A – Dom Som Aldrig Ger Upp: En Hyllning Till Magnus Lindberg

Magnus Lindberg, sångare, musiker, kompositör m.m. avled 2019. Då hade han varit i musikbranschen i …