Johanneshovs isstadion fungerar som pressrum.

Zeros analys efter fredagens genrep

Zero är på plats i Stockholm och igår bevakade vi semifinal 2. Nu är det fredag och vi har varit i Globen och sett det såkallade “dress rehearsal grand final” som alltså är den första finalrepetitionen.

Zero har funnit tre favoriter utifrån egen smak. Det handlar om Österrike som ställer upp med en elektropop-ballad på franska som lätt kan komma på topp 5. Zero fattade också tycke för G:sons Cypern som ställer upp med en rocklåt. Mycket farlig i morgon. Vi kan heller inte utesluta Malta där Molly Pettersson Hammar är låtskrivare och körsångare.

När vi frågar runt bland presskollegorna är favoriterna Ryssland och Australien. Rysslands scenshow är överlägsen men låten håller inte hela vägen upp i toppen enligt vårt tycke. Sverige har en bra låt men i eurovision måste det vara mer energi för att fungera. Hamnar som bäst på topp 10.

IMG_5358
Så här ser årets green room ut.
Bild från dagens repetition inför finalen i morgon.
Bild från dagens repetition inför finalen i morgon.
I natt på Euroclub visade skärmarna att Ryssland tar hem det. Detta var presskår, ackrediterade fans och allmän publik eniga om. Vi får se, Zero är inte lika säkra på detta.
I natt på Euroclub visade skärmarna att Ryssland tar hem det. Detta var presskår, ackrediterade fans och allmän publik eniga om. Vi får se, Zero är inte lika säker på det.

 

De gick till final från den första semifinalen:

De gick till final från den andra semifinalen:

De är direktkvalificerade till final:

Och här är den beslutade startordningen i finalen:

 1. Belgien
 2. Tjeckien
 3. Nederländerna
 4. Azerbajdzjan
 5. Ungern
 6. Italien
 7. Israel
 8. Bulgarien
 9. Sverige
 10. Tyskland
 11. Frankrike
 12. Polen
 13. Australien
 14. Cypern
 15. Serbien
 16. Litauen
 17. Kroatien
 18. Ryssland
 19. Spanien
 20. Lettland
 21. Ukraina
 22. Malta
 23. Georgien
 24. Österrike
 25. Storbritannien
 26. Armenien

 

Om Johannes Appeby

Musikintresset tog fart 1990 i och med Violatorkonserten i Scandinavium. Kraftwerk -91 på Olympen i Lund var ytterligare en viktig milstolpe. Därefter fostrad på Arvikafestivalen 1993-2010. Varit med på Zynthec/Zero-resan sedan starten -94 som bland annat lay outare, skribent och kameraman.

Kolla även

Page – Lägger av

Februari. Kylan tränger in i märgen och drar med sig immunförsvaret någonstans ner till knäna. …