Project Pitchfork – Second Anthology

Review Overview

Betyg - 9

9

Nygammalt och matnyttigt från Hamburgselektronikerna Project Pitchforks backkatalog.

User Rating: Be the first one !
Project Pitchfork - Second Anthology
Skivbolag: Trisol Music / Sound Pollution

2011 gavs det fläskiga dubbelalbumet First Anthology ut med Project Pitchfork. Den plattan, liksom nya uppföljaren, är fullsmockad av remastrade och nyinspelade spår från bandets karriär. Second Anthology bjuder dessutom på helt nya låten ”What have we done” och mycket annat godis.

Project Pitchfork bildades 1989 och har sedan 1991 gett ut plattor, vilka vid det här laget blivit rätt många. Så många att den elektroniska gothrock- och dark wavegruppen känt sig nödgad att inte bara ge ut ett dubbelalbum för att sammanfatta karriären, utan två dubbelalbum. Och det är välfyllda skivor vi pratar om här. Trettiotre låtar och en speltid på nästan 2 timmar och 42 minuter tar man inte in i brådrasket, men så mycket musik får man för pengarna, samt ett 28-sidigt cd-häfte med färgbilder. Förutom den nya låten innehåller plattan en tidigare outgiven duett ihop med Sven Friedrich (The Dreadful Shadows), fyra spår som spelats och sjungits in på nytt, samt ytterligare fyra som arbetats om. Jag uppskattar att bandet lagt ner så mycket energi på skivan, istället för att bara släppa ifrån sig en vanlig samling med material som man redan har på de gamla plattorna. Den här typen av bearbetade samlingar – L´Âme Immortelle som ligger på samma bolag, gav nyligen ut en dylik cd – ger även fansen som har allt med gruppen orsaker att köpa plattan, och de allra nördigaste kan ju roa sig med att jämföra de gamla och nya versionerna av låtarna. Samtidigt är dessa två dubbelsamlingar utmärkta för den som kanske inte vill ha allt med bandet, men som ändå vill ha ett par plattor som ger en seriös inblick i tyskarnas karriär. All anledning att investera i Second Anthology alltså. Och nya låten? Jo, ”What have we done” inleder plattan, och är en tung, svängig sak som passar mer än väl bland de gamla godingarna.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

vnv nation, 2015

Festivalen Electronic Summer slutsåld

Med en dryg vecka kvar till Electronic Summer meddelar arrangören att festivalen är i stort …