Timo Räisänen – Timo Sjunger Ted

Review Overview

Betyg - 7

7

Fina tolkningar och arrangemang av Ted och Kenneth Gärdestads låtskatt.

User Rating: Be the first one !
Timo Räisänen - Timo Sjunger Ted, omslag
Skivbolag: Omitted Records / Universal Music

Nästa år skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år om han inte tagit livet av sig, blott 41 år gammal. Timo Räisänen inväntar inte den jämna födelsedagen nästa år, utan ger ut hyllningsalbumet Timo Sjunger Ted redan nu. Likaså drar en landsomfattande turné igång med materialet från denna skiva.

Göteborg Wind Orchestra ingjuter en stark, tidig 70-talskänsla i materialet på Timo Sjunger Ted. Det förvånar mig lite att man arrar på det vis man gör, istället för att modernisera och förnya bröderna Ted och Kenneths låtskatt. Nu låter det istället tidstypisk 70-talspop, men med en annan sångare vid miken. Inte mig emot. Jag gillar det. Är mest förvånad att man valt att göra som man gjort. Egentligen är det Martin Schaubs (klaviatur, akustiska gitarrer, mandolin och kör) förtjänst att den här plattan fick se dagens ljus från början. Det var han som var ett die hard Ted Gärdestad-fans från början, och som 2013 kom till Räisänen med idéerna till någonting i den här stilen. Timo Räisänen själv var först inte lika tänd på tanken, men kvicknade så småningom till. Man startade arbetet och simsalabim: succén är given. Flest låtar har man plockat från plattan Ted som kom -73, och med undantag från Stormvarning (-81) och Blue Virgin Isles (-78), så finns här några spår från samtliga Gärdestad-plattor. Vad som är kul är att man inte endast valt hitsen och de mest välkända melodierna. Men visst är dessa val på gott och ont. Jag kan tänka mig att många fans tagit för givet att få höra ”Sol, vind och vatten”, ”Oh, vilken härlig da” och ”Chapeau-Claque” till exempel, men dessa hits lyser med sin frånvaro. Som sagt: på gott och ont. Man kan aldrig få allt, men vad man får här är i alla fall en riktigt bra inblick i Kenneth och Ted Gärdestads musikaliska värld.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!