Thursday , July 18 2024
Timo Räisänen - Pressfoto, 2015

Timo Räisänen – Hyllar Ted Gärdestad

Om några månader skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år. Timo Räisänen har under sommaren turnerat framgångsrikt med sin tolkning Timo sjunger Ted. Nu tar han hyllning in i finrummet och närmare publiken i en mer intim show. Zero träffade Timo över en lunch på Restaurang Hak i Göteborg för att ta reda på mer om projektet.

Turnén har fått ett väldigt varmt mottagande. Vad är det som gör att Timo sjunger Ted fungerar så bra?
I grund och botten handlar det om att jag tolkar Ted, vilket inte så många har gjort innan. Jag älskar att spela covers och har gjort en hel skiva på temat. Man kan säga att jag har ett passionerat förhållande till covers. Jag tar låtarna till mig själv och försöker göra dem till något eget, vilket jag tror folk uppskattar.

Har din upplevelse av Teds musik förändrats från det att du själv började framföra den?
När Martin Schaub, min partner i detta, frågade mig om jag ville göra det var jag till en början tveksam. När jag sedan började lyssna och öppnade upp mig för vad Ted hade att säga blev jag helt överkörd. Jag blev besatt av humorn, djupet, sorgen och glädjen i låtarna.

Timo Räisänen, 2015 Foto: Johan Hammerlid
Timo Räisänen på Restaurang Hak i Göteborg – Foto: Johan Hammerlid

Varför är det viktigt att föra vidare Teds musik?
Det är skitviktigt för att det är så otroligt bra. Det är musik som sätter fingret på svåra känslor. Mina föräldrar är invandrare så jag har inte fått med mig den svenska låtskatten från barndomen, så Teds musik betydde ingenting för mig när vi startade. Jag har heller ingen respekt eller förprogrammerad åsikt om hans musik som kan blockera mig. Jag är helt fri och kan göra min tolkning av låtarna. Nu när vi är mitt inne i det känns det som en tillgång att få möjligheten arbeta med hans musik och ta del av Teds otroliga karriär, möta hans fans och låta min publik upptäcka den.

 Kan du känna igen dig i Ted Gärdestad?
Jag känner igen mig i sättet att skriva låtar men inte i så mycket annat. Teds texter är popcorn, det flyger känslor åt alla olika håll och kanter. Det händer så fruktansvärt mycket hela tiden. Tvära kast mellan glada texter och det djupa innehållet.

Hur skiljer det sig mellan att spela på en teater och stå på t.ex. Götaplatsen i Göteborg?
Det kommer så klart bli en mer intim känsla. På stora scener försöker jag intensivt jobba med att skapa ett band mellan mig och publiken. På ett mindre ställe får man det helt gratis. I en teater finns dessutom så mycket historia och själ. Det blir som en tredje spelare, ifall man räknar mig och publiken som varsin.

Vad vill du att publiken ska känna för känslor?
– Jag vill att de ska vara omtumlade. När jag tolkar Ted Gärdestad är det en Berg-och-dalbana i känslor. I ena stunden är det jättelarvigt och andra i stora sorgens famn. En känsla vi försöker driva på i vårat live-set.

I början på 2016 släpper Timo ett album med Ted Gärdestads-låtar. Håll utkik.

TURNÈPLAN
28 okt Lerum  – Biljetter: www.bijettforum.se 
29 okt Falkenberg  – Biljetter: www.bijettforum.se
30 okt Kungsbacka – Biljetter: www.ticnet.se 
31
 okt  Uddevalla  Biljetter: www.bijettforum.se
1 nov  Borås – Biljetter: www.bijettforum.se 
20 nov Köinge – Biljetter: (UTSÅLT)

Fler datum tillkommer

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.