Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Igår var det Frans arena!

2013 lämnade melodifestivalfinalen Globen till förmån för Friends arena i Solna. Men igår döptes den om till Frans arena. Frans var populärast och hade 24 poängs marginal till tvåan Oscar Zia. Det var helt enkelt Frans kväll igår från början till slut. Han höll för det stora favoritskapet.

Det är något med Skåne och mello. För fjärde året i rad har vi en skånsk, förlåt svensk mästare. 17-åringen tvekade inte utan han tog emot 27.000 i publiken med sin lugna coola stil och bara sjöng hem det. Vi får vänta något dygn till på tittarsiffran men en bit över 4 miljoner är självklart. Melodifestivalens popularitet sviker inte. Undrar om det inte är större än någonsin. Vi har i år också fått följa en musikalisk milstolpe; Schlagern är död i denna tävling. I alla fall om man vill ha någon chans att gå vidare från en deltävling. Den traditionella schlagern får finna nya forum för det kommer den göra. Genren i sig har sin publik.

Som ni vet har Zero magazine i år utvecklat vårt Zero TV koncept och vi har för första gången sänt live via plattformen Periscope. Det har varit en omställning för oss då det är något annat att ligga live än att klippa ihop det i efterhand. Men det har varit otroligt spännande och roligt och det är en härlig nerv, man vet aldrig vad som kan hända. Det har också varit mycket givande med direktkommunikationen med er tittare via chattfunktionen. Vi lovar att återkomma! Du vet väl att du kan se våra gamla Zero TV reportage från tidigare år här på hemsidan?

Nu blickar Zero magazine mot Eurovision på hemmaplan i Globen. Ska bli mycket kul att koma tillbaka till Globen. Sist vi var där var 2012 och den spännande drabbningen mellan Danny och Loreen. Hur den fighten slutade vet vi alla och det efterföljande äventyret i Azerbaijan.

Eurovisionpriset var på plats igår i Frans arena.
Eurovisionpriset var på plats igår i Frans arena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer resultatet från finalen:

 1. Frans – ”If I Were Sorry” (156p)
 2. Oscar Zia – ”Human” (132p)
 3. Ace Wilder – ”Don’t Worry” (118p)
 4. Wiktoria – ”Save Me” (114p)
 5. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize” (83p)
 6. Molly Sandén – ”Youniverse” (76p)
 7. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead” (56p)
 8. Panetoz – ”Håll om mig hårt” (53p)
 9. SaRaha – ”Kizunguzungu” (47p)
 10. Boris René – ”Put Your Love on Me” (41p)
 11. David Lindgren – ”We are Your Tomorrow” (39p)
 12. Samir & Viktor – ”Bada nakna” (31p)

Om Johannes Appeby

Musikintresset tog fart 1990 i och med Violatorkonserten i Scandinavium. Kraftwerk -91 på Olympen i Lund var ytterligare en viktig milstolpe. Därefter fostrad på Arvikafestivalen 1993-2010. Varit med på Zynthec/Zero-resan sedan starten -94 som bland annat lay outare, skribent och kameraman.

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …