Wednesday , July 17 2024
Dolores Haze
Dolores Haze. Foto: Frida Vega.

Dolores Haze – ”2016 ska vi bli fräscha punkare”

Från ”diva couture och goth sex” till punk – Dolores Haze är ett band med många strängar på sin lyra och de är här för att stanna. 2015 var ett riktigt bra år för kvartetten och allt talar för att så blir fallet även i år. Dagarna innan de ger sig av på turné tillsammans med Bob Hund pratade Zero med bandet om framtidsplaner, inspiration och det bästa minnet från årets grammisgala.

Hur är läget?
– Det är bra! Vi är bara lite stressade, för vi åker på tour i övermorgon och vet inte vad vi ska ha på oss.

Det har gått uppåt i en rasande fart för er på sista tiden. Om vi backar bandet lite, hur uppstod Dolores Haze som band?
– Tyra och Nicki träffades på en fest. Nicki hade ett band och Tyra hade en gitarr, så hon fick vara med. Sen hade vi lite olika trummisar som hoppade av en efter en, så då satte vi upp lappar över hela Södermalm där det stod typ ”TRUMMIS SÖKES RING OSS OM DU GILLAR BD OCH MARY CHAIN” och så var Saga den enda som ringde. Nicki och Lollo träffades på en Love Antell-spelning precis när vi desperat letade efter en gitarrist till som kunde vara vår Thurston Moore. Lollo visste det, så hon typ hintade om att hon var bra på gitarr, så då fick hon vara med.

Ni beskriver er musik som ”goth sex och diva couture”. Har det funnits några band och artister som varit speciellt viktiga för er? Vad har ni haft för musikaliska influenser?
– Först ville vi bli Sonic Youth, sen ville vi bli Sexy Sushi, sen ville vi bli Placebo, sen ville vi bli Lilla Lovis. Vi byter influens typ varje vecka. Vi obsessar över saker och dyrkar dem 24 timmar om dygnet tills vi tröttnar och aldrig mer vill höra talas om dem.

När ni skriver musik, hur brukar ni jobba fram låtarna?
– Någon kommer med en text och sen skriver vi musiken tillsammans i replokalen. Vi är alla bra på olika saker, vilket gör att vi kompletterar varandra ganska bra.

Om ni fick välja någon person ni skulle vilja samarbeta med, vem skulle det i så fall vara?
– Vi vill att Max Martin ska skriva en hit åt oss så vi kan vinna en Grammy och bli snuskigt rika.

Vad har ni för planer i sikte för 2016?
– 2016 ska vi bli fräscha punkare istället för äckliga. Vi ska också skriva jättemånga sommarplågor till en EP för folk som är ledsna på sommaren också. Och alldeles strax släpper vi en ny musikvideo! Och så ska vi spela på massa festivaler och turnera lite med Bob Hund också.

En sista fråga, vilket var det roligaste minnet från årets grammisgala?
– Det var att vi fick träffa Nanne Grönvall! Shout out till henne, jordens gullis!

Om Olga Sabina Chantouria Vamling