Sunday , February 25 2024

Melodifestivalen: Rapport från genrepet och uppladdning för i afton!

Zeros hemmaplan Göteborg har arrangerat melodifestivaltävling varje år sedan 2003. Scandinavium är alltid något speciellt och det är enda gången under turnén vi är med hela “veckan”, från torsdagens välkomstfest, till fredagens genrep för att sedan gå över till lördagens final, eftersnack och slutligen den stora efterfesten på Elite hotell på Avenyn.   

Vanligtvis hittar du oss på Zero runtom på klubbar här i Göteborg som Pustervik, Musikens hus och Brewhouse men 6 veckor per år ger vi oss in i melodicirkusen. Man kan se det som en offensiv satsning för att vidga vyerna och få nya impulser. Vi är en av få etablerade musiktidningar på plats och vi bevakar utifrån ett alternativt öga.

Igår kväll var vi alltså på genrepet i Scandinavium. Det öppnade väldigt fartfullt med en sprakande show (bild ovan). Som alla vet vid det här laget får vi ett bidrag mindre denna deltävling då Anna Book diskvalificerats. Hon berättar mer om hur hon känner och hur hon tänker ta revansch på Zeros periscopesändning. I arenan fick hon i alla fall stående ovationer. Hennes låt lär snurra ordentligt runt om i landet nu. Rent kommersiellt är väl frågan om inte diskvalificeringsupplägget var en vinstlott?

Tävlingen inleds sedan med Samir och Viktor och deras EDM-dänga om att bada naken på Sergels torg. De flesta tippar denna direkt till final och det beror såklart inte på musikalisk genialitet utan att det är så det fungerar i mello. Mot bakgrund av strömningar i sociala media så är det minst andra chansen på denna. Ja, vi sticker ut hakan och säger andra chansen. Zero tippar nämligen att det blir Ace Wilder och Robin Bengtsson som går direkt till final. Ace p.g.a. att hon är etablerad i dessa sammanhang och har sina fans, dessutom en mycket imponerande scenshow. Låten är dock lite svår att ta till sig. Robin Bengtsson har den klart bästa låten i veckans startfält så vi håller verkligen tummarna för honom. Det vore roligt om det lönade sig med en bra melodi.

Ni vet väl att ni inte bara kan rösta utan också tippa i melodifestivalappen? Det är roligt att jämföra med varandra så passa på att tippa där säger vi. Här kommer vår spådom:

IMG_4509

Ikväll är det ju “ingen” som tittar och ändå  lär vi har en tittarsiffra ikväll på runt 3 miljoner. Allt som vanligt med andra ord 🙂 Oss på Zero följer du via Periscope runt 22.00 då vi sänder från green room och därefter fortsätter vi självklart från nattens efterfest. Vi har haft lite problem med vårt kamerastativ vilket gjorde att vi hade svårt att se kommentarerna i chatten men efter en teknisk genomgång igår kväll tror vi oss ha löst detta så i kväll ska vi kunna se vad ni skriver. Kommentera gärna! Lite roligare, lite intressantare är vårt måtto. Ses ikväll.

SVT:s snabbguide inför ikväll

Om Johannes Appeby

Musikintresset tog fart 1990 i och med Violatorkonserten i Scandinavium. Kraftwerk -91 på Olympen i Lund var ytterligare en viktig milstolpe. Därefter fostrad på Arvikafestivalen 1993-2010. Varit med på Zynthec/Zero-resan sedan starten -94 som bland annat lay outare, skribent och kameraman.

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …