Thursday , February 29 2024

Nature And Organisation – Snow Leopard Messiah

Review Overview

Betyg - 8

8

Två postindustriella neofolk-plattor i remastrad återutgåva av Current 93-medlem.

User Rating: Be the first one !

 

Nature And Organisation - Snow Leopard Messiah, omslag
Skivbolag: Trisol / Soulfood

Nature And Organisations Snow Leopard Messiah är en återutgivning av två plattor som ursprungligen kom 1994 och 1998, nämligen Beauty Reaps The Blood Of Solitude (samt ett par bonusspår), och Death In A Snow Leopard Winter. Gruppen Nature And Organisation startades av britten Michael Cashmore som skrev merparten av bandets musik.

Cashmore bildade Nature And Organisation redan -83, och strax fick han kontakt med David Tibet (tidigare i Psychic TV) från Current 93, ett band som han anslöt sig till och skrev åtskilliga album åt under 20 års tid. Han har även skrivit låtar åt Marc Almond och Antony & The Johnsons. Beauty Reaps The Blood Of Solitude skapade Cashmore tillsammans med David Tibet, Douglas P. (Death In June), Rose McDowall (Strawberry Switchblade) och Steven Stapleton (Nurse With Wound) bland andra, och musiken är en mix av klassiska, akustiska och industriella element, där såväl sång som poesi får plats i den ofta lugna och vackra ljudbilden. Plattan sägs ha varit en viktig influens för såväl den postindustriella genren som den våg av neofolk som kom senare. Det här är en intressant, tilltalande och konstnärlig platta som är tämligen lätt att ta till sig. Musikaliskt och textmässig poesi, om ni så vill. Death In A Snow Leopard Winter blev däremot aldrig klar, vilket säkert förklarar att den är helt instrumental och en rätt sömnig, men samtidigt vacker historia för stråkar och piano. I Snow Leopard Messiah-utgåvan har de bägge skivorna lagts på varsin disk, i ett färgrant, utvikbart konvolut, lika vackert som dess innehåll, och med ett texthäfte där även ett par foton av Michael Cashmore finns med. Det ena är taget 1983 och det andra togs 2014. Framförallt är det den första skivan som genererar det höga betyget, då den andra mer är ett piller av stillsam skönhet, perfekt för en stunds meditation eller som bot mot sömnproblem.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …