Littérature Non-Stop: elektroniska artister tipsar om sommarlektyr

Bocker

Joseph Ratzinger, mer känd som Påve Benedictus XVI, uppmanade häromåret folk att förkovra sig i Bibeln under semestern. ”Det gäller att passa på när man har ro att läsa”, menade han.

Benedictus XVI var onekligen något på spåret, men hans bokutbud kändes lite i smalaste laget.

Zero Music Magazine önskar en större bandbredd och bad därför åtta elektroniska artister om bokrekommendationer. Vi citerar gärna den engelske författaren Richard Steeles visdomsord: ”läsning är för själen vad motion är för kroppen” och önskar alla en mysig bokstund på stranden, i hängmattan eller i favoritfåtöljen!

Joakimbook

Joakim Montelius, maskinoperatör i Covenant:
– Jag rekommenderar varmt Bill Brysons ”A Short History of Nearly Everything”. Reseförfattaren och journalisten Bryson – en av världens roligaste, mest spränglärda och syrligaste pennor – satt på ett flyg över Atlanten och insåg att han inte visste ett smack om vad det var han såg genom fönstret. Så han beslöt sig för att ta reda på vad det egentligen är för något: Livet, Universum och Allting. Han kommer inte fram till “42”, men väl till en massa annat och hinner dessutom berätta om alla de excentriska knäppgökar som hjälpt till att klura ut det lilla vi tror oss veta lite om. Det här är boken för alla oss som vill veta saker vi missade när vi kastade suddgummin på kemiläraren, snarare hade fantasier om attraktiva klasskamraters fysiska topografi än lyssnade på geografiläraren, skrek “bingo! bingo! bingo!” och höll för öronen med ett panikartat ansiktsuttryck när matteläraren sträckte sig efter kritan eller prompt somnade två sekunder in på fysiklektionen. Bryson borde få Nobelpriset för den hittills enda verkligt underhållande bok jag läst om naturvetenskap! Och tro mig, jag har tröskat mig igenom en hel del sådana…

Paulindabook

Paulinda Crescentini, sångerska i Daybehavior:
– Mitt boktips är romanen “Kvinnan på övervåningen” av Claire Messud. Det är en spännande berättelse om en kvinna som gav upp sina konstnärsdrömmar för att satsa på en trygg tillvaro, men som lever med en undertryckt ilska och otillfredsställelse över sitt livsval. En dag flyttar det in en ny familj, som hon lär känna, och plötsligt börjar det hända märkliga saker i hennes inre. Boken passar alla som gillar relationsdraman med psykologiska undertoner. Messud har dessutom ett vackert, eget språk som driver handlingen framåt mot den spännande upplösningen!

Hannesbook

Hannes Stenström, musikant och underhållare i Slagsmålsklubben:
– Jag tycker att alla kulturintresserade borde kolla upp “Space is the Place: The Lives and Times of Sun Ra”. Denna biografi om jazzlegenden Sun Ra, skriven av John F. Szwed, är den bästa musikboken jag någonsin läst. Det som gjorde Sun Ra så speciell var att han redan som ung gick in i sin egen värld och aldrig kom tillbaka. Han diktade upp en egen verklighet – att han var född på planeten Saturnus – och ersatte vanliga mänskliga behov med ett asketiskt liv framför pianot och en hög böcker bredvid sig. Inte en tum vek han från sin historia eller sina ideal! Den enorma disciplinen och självsäkerheten, i kombination med all fantasi, gör denne mans liv fascinerande och inspirerande för alla kreativa människor, oavsett om man är inne på jazz eller föredrar andra typer av musik.

Eddiebook

Eddie Bengtsson, elektropopguru från Page och Sista Mannen På Jorden.
– Med anledning av att vi 2015 uppmärksammar att det är 50 år sedan USA:s stora involvering i Vietnamkriget, har jag passat på att läsa om den oerhört intressanta boken “Unheralded Victory” av Mark W. Woodruff. Vietnamkriget är en konflikt som många har åsikter om, men få har djupare kunskaper om. Woodruff ger en både informationsrik och nyanserad bild av detta oftast enkelspårigt beskrivna krig. Det är verkligen rekommenderad läsning för alla historieintresserade!

sofiebook

Sophie Rimheden, electronicaartist och mångsysslare:
– Om semesterplanen är att låta hjärnan vila och bara må bra i hängmattan med ett avslappnat leende, så rekommenderar jag Emma Hambergs feelgood-roman ”Rosengädda nästa!” I denna mysiga bok får man följa tre lite udda personligheter: Bror, som är en 13-årig frankofil med Serge Gainsbourg som största idol, 29-åriga Tessan som tagit sig loss från ett dåligt förhållande och excentriska 60-åriga Jane, som hjälper både djur och människor i nöd. Att följa deras ambitioner och äventyr i den lilla orten Rosengädda är ett härligt nöje en solig sommardag. Det är svårt att sluta läsa, men man kan trösta sig med att det finns hela tre delar om Rosengädda att hitta i handeln.

Rasbook

Ras Bolding, dansk elektronmusiker och kulturjournalist:
– Alla borde någon gång i livet läsa J. M. Barries ”Peter Pan”. De flesta känner till Peter Pan-myten från den tecknade Disney-filmen med samma namn. Filmen är förvisso trevlig, men missar, som så ofta när Disney tar sig an klassiker, ett par viktiga poänger. Visst är Peter Pan det ultimata äventyret med magiska flygturer, trollstoft, pirater och allt annat som folk med barnasinnet i behåll älskar, men det är samtidigt historien om tidens obönhörliga gång och alltings förgänglighet. Framförallt är det en historia om avgrundsdjup ensamhet. Redan första gången vi stiftar bekantskap med Peter Pan, mitt i natten hemma hos familjen Darling, gråter han, eftersom han har förlorat sin skugga. Trots fantastiska äventyr, både i England och på Önskeön, är och förblir Peter Pan den ensammaste pojken i världen, som aldrig riktigt passar in. Det finns många anledningar att läsa den här boken. Läs den som barn och hitta din bäste vän. Läs den som tonåring och upptäck din inre rebell. Eller läs den som vuxen och gråt ensam i natten…

Ulrikabook

Ulrika Mild, sångerska i Compute och Amusik:
– Jag slår ett slag för ”The Martian” av Andy Weir. Den handlar om en bemannad expedition till Mars som råkar ut för trubbel och tvingas lämna planeten för tidigt. En av astronauterna antas vara död och lämnas därför kvar, men vaknar efter ett tag upp – ensam på Mars i en trasig rymddräkt. Det är en väldigt spännande bok om överlevnad, ingenjörskonst, NASA, potatis, tv-serier och rymden. Den kommer som film i oktober, så skynda på att läsa den innan dess!

Hazzebook

Hans Erkendal, sångare i Mobile Homes och Sapporo 72:
– Jag är ingen större bokläsare, men ”På liv och död – historien om Micke Dubois” gjorde ett starkt intryck på mig. Jag jobbade ju en del med Micke en gång i tiden, så det var både intressant och ångestfyllt att få en djupare inblick i hans liv. En bit in i boken blev jag så berörd att jag kände mig tvungen att lägga den ifrån mig och låta den vila. Tung läsning för mig alltså, men jag rekommenderar den ändå till alla som vill veta mer om denne produktive man som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

e: lect – “It Doesn’t Matter”

Stockholmsduon e: lect, alias de båda barndomsvännerna Hella Helin och Anna Ljunggren, har gjort musik …