Little Jinder Solid Sound 2015

Uddevalla Solid Sound 2015

Festivalsommaren är i full gång och de stora festivalerna Bråvalla, Sweden Rock och Way Out West har de flesta koll på. Även etablerade festivaler som Emmaboda, Getaway Rock, Popaganda är nog bekanta för de flesta, men runt om i landet finns också många fina festivaler som får mindre utrymme. En av dem är Uddevalla Solid Sound, som körs för tredje året i rad. Zero tog en sväng längs med kusten för att testa denna uppstickare.

När vi anländer med tåg till Uddevalla är det inte mycket som tyder på att det är festival i staden, men närmare området syns fler och fler personer gå åt ett håll och det är bara att följa strömmen.

Festivalen är belägen vackert intill Bävern i Uddevalla och planerat på ett mycket effektivt sätt för de musik- och öltörstande besökarna. Två stora öltält längs med hela området där scenerna ligger på var sin sida. När den ena spelningen är slut byter man helt enkelt öltält och scen. Mycket smart uppbyggt, även om det framför scenerna ibland kan bli ganska tomt med folk när regnet tar vid. Men det är trots det övervägande smart utsmyckat område.

Arrangörerna satsar hårt och flera internationella artister är på plats, såsom Dizzee Rascal och Interpol. Till dessa storheter har man också kompletterat med svenska attraktioner som Veronica Maggio och Thåström.

Under fredagen var Zero inte på plats, men enligt rapporter från kollegor var vädret bättre än vad vi upplever just nu och spelningarna gick enligt planen, annat än vad man kan säga om våra upplevelser i Göteborg och Foo Fighters spelning på Ullevi.

Lördagens första riktigt intressanta artist är Anna Ternheim som med ett piano och gitarr samt en stor backdrop levererar några låtar. Ja, hon spelar ”Shoreline”.

I jämställdhetsdebatten är det bra att se att Solid Sound ligger långt framme. De tre första artisterna vi ser på lördagen är alla kvinnor. Näst på tur är Beatrice Eli och efter det Little Jinder. Båda tjejerna gör bra ifrån sig utan att glänsa. Kanske är de inte tillräckligt etablerade för att få ut Uddevallaborna ur öltältet. Lite folk och kyligt väder gör sitt till och upplevelsen blir därför inte perfekt i dagsljus.

USS15_Interpol
Interpol, Uddevalla Solid Sound 2015

Amerikanska Interpol är en riktigt bra bokning och det var många år sedan jag personligen såg dem. Kanske är det en för udda fågel i Uddevalla och de hade kanske passat bättre på en festival som Way Out West. Några fans har dock sökt sig långt fram och sjunger med till hits som”Evil” och ”All the Rage Back Home”. För de flesta bland vad jag uppskattar till ca 2000 i publiken blir ändå Interpol ett band att gunga med till i väntan på Thåström, som de flesta verkar vara på plats för att se.

Thåström
Thåström – Uddevalla Solid Sound 2015

När de flesta byter bar igen är det mot svenska punkarna Hurula man vänder blicken. Gruppen blir en perfekt uppvärmning inför Thåström. De river av sina P3-hits ”22” och ”Betongbarn” och publiken är verkligen med på noterna. Rösten sviker lite för Robert Hurula Pettersson på slutet, men han får god hjälp av publiken i avslutande ”Stockholm brinner”.

Så då var det dags för kvällens begivenhet Thåström och i en perfekt miljö tillsammans med en fantastisk scenproduktion och ljusshow blir det dessutom regn i luften. När man står där och lyssnar på Joakim Thåström i ösregnet blir hans låtar mer påträngande och känslan perfekt. Det är verkligen en helt lysande konsert och mycket bättre än senast jag såg honom senast.

Kylan och regnet tar musten ur mig och många fler, och här lämnar jag Uddevalla för denna gång. Herrarna Karlsson och Tilliander i Familjen får ursäkta. Solid Sound dansar vidare i nattens regn enligt rapporter.

Solid Sound kan absolut bli en etablerad festival. Kanske måste man nischa några bokningar för att locka folk runt om i landet. Nu finns det någonting för alla, men inte tillräckligt mycket i någon genre för att man ska resa långväga.

Men man kan undra var Uddevallaborna är, för så mycket kan det inte hända i Uddevalla denna sommar. En sådan här festival bör locka till sig fler än de 2-3 tusen som besökte festivalen denna lördag. Skärpning, Uddevallabor!

Hemsida: www.uddevallasolidsound.se

 

 

 

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

SOLE – “du jag tiden”

SOLE (Sole Gipp Ossler) har under mer än sju års tid både producerat musik själv …