Wednesday , May 22 2024
Östersund arena

Så bra är låtarna i deltävling 3

Även denna vecka går vi igenom låtarna i Melodifestivalen. Nu är det deltävling 3, som går av stapeln i Östersund. Ett svårtippat startfält, men vi gör ett försök.

1. Ellen Benediktson – Insomnia
Låtskrivare: Ellen Benediktson, Anderz Wrethov

Ellen utlovade redan i Zero TV:s vinnarintervju i fjol att hon ville göra något mer elektroniskt i stil med husgudarna i Depeche Mode. Hon stod för vad hon lovade när hon på FI:s samlingsskiva visade upp sig med en ganska medioker electrodänga. Nu är hon tillbaka på brottsplatsen och hon står vid sitt ord och levererar en blandning av det Mariette gjorde föregående vecka och det som Loreen gick och vann med 2012. Låten “Insomnia” är okej, men denna typ av melankoli och synthiga estetik brukar fungera dåligt i Sverige. Till andra chansen kan hon nog ändå ta sig då låten är okej, numret är snyggt och att hon byggt upp lite fans sedan fjolåret. Vinner den har den absolut chans i Eurovison, där denna musik fungerar betydligt bättre.

2. Kalle Johansson – För din skull
Låtskrivare: Martin Eriksson, Thomas G:son, Thomas Karlsson

Bakom bidrag nummer två hittar vi “Svensktoppen nästa”-vinnaren Kalle Johansson. Precis som i Sveriges Radios tävling levererar han en klassisk svensk poplåt. Något som precis som det synthiga nästan aldrig går hem i denna tävling, hur bra det än är. Får nog tyvärr ställa in sig på att komma sist.

3. Andreas Weise – Bring Out the Fire
Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Henrik Janson, Thomas G:son

Kan det bli klyschigare? Weise känns så lillgammal och till sättet är han mer en programledare, entertainer eller konferencier. Det här kommer att fungera, låten är okej men gud vad tråkigt.

4. Andreas Johnson – Living To Die
Låtskrivare: Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Karl-Ola Kjellholm

Veteranen Andreas Johnson kan ha trampat i fällan. En av Zeros personliga favoriter i deltävlingen, men det något melankoliska elektroniska intrycket kan göra att vi får ett favoritfall. Men det är Zeros favorit och vi hoppas på final! En tillbakagång till “Glorious”-soundet från hans första skiva, vilket uppskattas på redaktionen.

5. Isa – Don’t Stop
Låtskrivare: Isa Tengblad, Johan Ramström, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Oscar Merner

Isa får hoppas på kidsen, skulle kunna vara en Ace Wilder-repris men låten håller inte för det. Får nog lämna denna tävling lika snabbt som hon kom dit.

6. Kristin Amparo – I See You
Låtskrivare: Kristin Amparo, David Kreuger, Fredrik Kempe

En stor röst som levererar en pampig balad. Något som brukar slå väl ut om nu inte Jessica och Mariette redan fyllt kvoten. Trots sommarplågan ”Din soldat” så är frågan om Kristin Amparo är tillräckligt känd för allmänheten och kan lyfta detta. Bör ta sig till andra chansen, men kan falla på målsnöret.

7. Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne Leam Frijje)
Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin

Killen har charmat hela Sverige, så det finns inte mycket att säga. En glad jojk att nynna till är väl aldrig fel? Han kunde lika gärna få ett Wild Card till finalen.

Om Johannes Appeby

Musikintresset tog fart 1990 i och med Violatorkonserten i Scandinavium. Kraftwerk -91 på Olympen i Lund var ytterligare en viktig milstolpe. Därefter fostrad på Arvikafestivalen 1993-2010. Varit med på Zynthec/Zero-resan sedan starten -94 som bland annat lay outare, skribent och kameraman.

Kolla även

Melodifestivalen 2015

Startordning och resultat från “Andra Chansen”

Om 30 minuter är det dags för att komplettera de redan åtta klara finalbidragen med …